Oletko järjestämässä omia juhliasi? Juhlitko pyöreitä vuosia, tupaantuliaisia tai valmistujaisia? Oli syy mikä hyvänsä, niin juhliminen kannattaa aina, syystä kuin syystä. Jo pelkästään sana ”juhla” vapauttaa hyvän olon hormonit liikkeelle; silmien säihkettä, vesi kielellä, hymy huulilla, puna poskilla, lasien kilinä, puheensorina, kupliva musiikki, kauniit kattaukset, tuoreet kukat, kattiloiden porina, jääpalojen kolina, naurun remahdukset, uudet ihmiset, mielenkiintoiset tarinat, hauskat vitsit ja kauniit sanat. IT’S PARTY TIME! – Lue sarjan ensimmäinen osa tästä linkistä.

5. Hoidanko kaiken itse vai tilaanko ulkopuolelta?
Tämä päätös kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Jos hoidat kaiken itse, etkä kuitenkaan työksesi järjestä juhlia, muista, että isompien juhlien järjestäminen aloitetaan viimeistään 6 kk ennen tapahtumapäivää. Totta kai tilanteeseen vaikuttaa paljon se, järjestetäänkö juhlat varsinaisessa valmiissa juhlatilassa, kuten ravintolassa. Jos kuitenkin vierasmäärä ylittää suunnilleen 15–20 henkeä, suosittelen kääntymään hyvän juhlasuunnittelijan, catering-toimijan tai pienemmän tapahtumatoimiston puoleen. Näin pääset itsekin nauttimaan juhlista, etkä joudu hikoilemaan koko aikaa keittiössä.

4. Somistus?
Onko juhlilla teema? Ja vaikka ei olisi, somistus luo aina tunnelmaa ja tuo esiin pikku yksityiskohtia, kertoo juhlien tarinaa ja välittää vieraille viestiä loppuun asti mietitystä tilaisuudesta. Somistukseksi käy mikä vaan juhlien tarkoituksesta riippuen – juhlakalun valokuvanäyttely, puutarhasta poimittuja kukkia, kiviä rannalta, ilmapalloja. Rohkeasti vaan. Tähänkin voi myös käyttää ulkopuolista apua.

Juhlilla oli hauska väriteema. Se näkyi siellä täällä mieltä piristäen

Näillä juhlilla oli hauska väriteema. Se näkyi siellä täällä mieltä piristäen.

3. Kattaus?
Kattaus on noussut arvoon uskomattomaan. Kattauksella korostetaan värejä, muotoja, luodaan piiloviestejä ja houkutellaan aisteja nautintoihin. Kattausta kannattaa miettiä etukäteen ja siihen on hyvä panostaa, mikä saattaa tosin myös maksaa. Toisinaan kuitenkin myös vähemmän on enemmän.

Pöytien kattaus voi olla vaativaa puuhaa. Esillepanoon kannattaa myös kiinnittää huomiota.

Pöytien kattaus voi olla vaativaa puuhaa. Esillepanoon kannattaa myös kiinnittää huomiota.

2. Aikataulutus?
Mikäpä olisi sen rasittavampaa, kuin vieraat, jotka notkuvat viimeiseen pisaraan asti tai se, että ruoka on ylikypsynyt. Aikataulu kannattaa miettiä sekä tarjoilujen että ohjelman osalta kunnolla. Ohjelmaan on hyvä jättää myös luonnollisia taukoja ihan vaan seurusteluun. Toisaalta vieraille voi olla kohteliasta kertoa jo kutsussa juhlien päättymisaika. Jos kyseessä on illallistilaisuus, kannattaa kutsussa myös ilmoittaa ruokailun alkamisajankohta, jotta vältytään ikäviltä sattumuksilta sekä tarjoilujen että vieraiden saapumisen suhteen. Vaativampaan kokonaisuuteen voi olla kannattavaa pyytää ammattilaisilta apua.

1. Juhlien päättäminen, jatkot
Muista kohta 2 – on siis kohteliasta kertoa jo kutsussa juhlien päättymisaika – ellei tarkoituksena ole bailata pikkutunneille. Isäntäväki osoittaa hyvää pelisilmää järjestämällä juhlille jatkopaikan hyvissä ajoin etukäteen. Kutsussakin voi halutessaan mainita, missä juhlat jatkuvat. Jatkothan toki kruunaa se, että sisäänpääsy järjestyy sujuvasti. Ja jatkoilta voikin sitten jatkaa jatkojen jatkoille:)
Jos sinut on kutsuttu juhliin, muista kuitenkin, että et jää vihoviimeiseksi, vaan ymmärrät lähteä ajoissa.

Jälkihoito
Jälkihoitona toimii, kuten kutsuissakin, sähköposti, tekstiviesti, kiitosviesti Facebook-tapahtumaan tms. Näihin voi hyvin laittaa mukaan vaikka kuvia juhlista. Myös jonkun tarjotun drinkin tai ruoan resepti ovat kivoja muistoja. Kunhan muistat kiittää vieraitasi – se on aina tärkeää!

Juhlaterveisin,

Katri