Heikki Salmelan ensimmäisestä työkeikasta Theron Cateringilla on vierähtänyt 14 vuotta. Salmela oli jäänyt eläkkeellä Finnairilta, jossa hän työskenteli stuerttina. Kotona hän huomasi kuitenkin pitkästyvänsä ja päätti hakea Theron Cateringille freelanceriksi hovimestarin ja tarjoilijan tehtäviin. Kun Theronilta soitettiin ja pyydettiin Salmelaa ensimmäiselle työkomennukselle Ritarihuoneelle, hän ajatteli: ”Apua, nimikin kuulostaa pelottavan hienolta”!

Salmela tarinoi vangitsevasti kevättalven auringon siivilöidessä kevyttä valoa ikkunana takaa.
Ylioppilaskirjoitusten jälkeen hän suuntasi Kemistä Helsinkiin opiskelemaan ravintolaopistoon, ja yksi kesä vierähti kesätöissä Pariisissa suomalaisomisteisessa hotellissa. Vanhassa Maestrossa hän työskenteli vuosien ajan, ja ravintolassa oli toisinaan yli 1000:n henkilön tilaisuuksia.
Siinä rutinoitui ammattilaiseksi, mutta samalla hän painottaa, että jokainen tilaisuus on asiakkaalle ainutkertainen juhla: ”Henkilökunta ei saa koskaan olla liian rutinoitunut, vaan asiakasta tulee kuunnella herkällä korvalla ja pitää olla tilannetajua”.

Vuosien saatossa on kertynyt mieluisia `kanta-asiakkuuksia`, kuten Salmela sanoo. Asiakkaan luona on ensin järjestetty rippijuhlat ja myöhemmin yo-juhlat. ”Perhejuhlissa voi kysäistä, onko teema-astiat samassa paikassa”.

Parasta palautetta Salmelalle on tyytyväinen asiakas: ”Jokainen tilaisuus on myynnin edistämistä. Asiakas katsoo, kuinka henkilökunta klaaraa hommat. Yksilöllisiä toiveita täytyy kuunnella. Kun asiakas on tyytyväinen, myös meillä on kivaa”. Työhön Salmelalla on ehdoton asenne: ”Omaa työtään pitää arvostaa. Jos ei itse arvosta omaa työtä, ei sitä tee kukaan mukaan”. Ravintolatyössä erityisen tärkeää on hyvä yhteishenki ja tiimityöskentelyn taito. Tarvittaessa kaikki auttavat tosiaan. ”En pelkää tarttua tiskikoneen kahvaan”!

Evento-lehden isännöimmä juhla Villa Andaniassa.

Pukeutuminen on oleellinen osa tarjoilijan työtä. Henkilökunta on ravintolan kasvot, ja perinteinen mustavalkoinen asu toimii aina. Salmelasta huokuu tinkimätön tyylitaju, ja vapaa-aikanaan hän myös panostaa pukeutumiseen. Kaulaa kiertävät tummat tatuoinnit ja sininen huivi lepää sähköisenä mustan paidan yllä.

”Kerran töissä asiakas kehui, kuinka smokki ja tatuoinnit luovat upean kontrastin”, muistelee Salmela pilkettä silmissään. Ja tatuoinneista tulee mieleen toinen hauska tapaus. Asiakas huomasi, että Salmelalle oli sitten edellisen tapaamisen jälkeen ilmestynyt kaksi tatuoitua tähteä lisää.

Entisellä stuertilla on matkustaminen verissä. Vuosittain Salmela tekee viitisen ulkomaanmatkaa. Erityisen mieleinen kohde on Amsterdam, josta hän kertoo antaumuksella. Myös kulttuuri on Salmelalle tärkeää, ja hän innostuu kehumaan Karita Mattilaa ja Touko Laaksosen eli Tom Of Finlandin taiteilijanuraa. Salmelaa kertoo ylpeänä, että hän sai kutsun Dome Karukosken ohjaaman Tom Of Finland -elokuvan ensi-iltaan, jossa oli 2600 kutsuvierasta.

Ravintolatyössä Salmelalla mieluista on se, että jokainen päivä on erilainen. Nykyään Salmela tekee vuodessa noin satakunta työkeikkaa. ”Teen töitä vain sosiaalisista syistä. Minulle on tärkeää nähdä ihmisiä”! Salmela muistelee, kuinka Theron Cateringin Tero Blomin kerran kiteytti: ”Nuoriso hyytyy, mutta Hessu vaan porskuttaa”.