Miten lisätä työyhteisön hyvinvointia? – hyvää oloa kokous- tai virkistyspäivään!

Miksi hyvinvointi on entistä enemmän esillä virkistyspäivissä ja muissa henkilöstön kesken pidettävissä tilaisuuksissa? TYHY- ja TYKY-päivissä terveyttä edistävä sisältö on ilmeistä, mutta ne ovat suosittuja myös kokouksien lomassa. Vastaus on yksinkertainen. Se on satsaus henkilöstön työkykyyn, jolla työnantaja voi ehkäistä työkykyongelmia ja edistää työhyvinvointia! Toimenpiteiden ei välttämättä tarvitse olla suuria. Oleellista on, että hyvinvointi näkyy yhtenä tärkeänä organisaation arvona, säännöllisesti. Näin useampi työntekijä saattaa havahtua omaan hyvinvoinnin tilaansa sekä motivoitua sen edistämiseen -ja samalla pitää hauskaa! Hyvinvoinnin ei siis tarvitse olla puuduttavaa.

Hyvinvointipäivätkö muka tylsiä?

Joku saattaa miettiä, että hyvinvointiteemaiset virkistyspäivien sisällöthän ovat vain tylsiä ja ahdistavia. Väärin. Se ei missään nimessä tarkoita pitkiä diasulkeisia tai syyllistävää terveysvalistusta. Vaikka terveys onkin suhteellisen vakava aihe, niin siihen liittyvää toimintaa ei kuitenkaan tarvitse ottaa vakavasti. Aktiviteettien toteutustapa ja fiilis päivän aikana ratkaisevat! Joku kaipaa rauhallista rentoutusta, toinen vauhdikasta kisailua ja itsensä rääkkäämistä, kolmas taas haluaa oppia itsestään ja hyvinvoinnin osatekijöistä.

Toisille sopii paremmin rauhallinen aktiviteetti.

Kaikki eivät halua nimetä päivää ”hyvinvointipäiväksi”. Se on täysin ok! Joskus päivän teema on päätetty ennalta ja ohjelmasisältöjen halutaan olevan sen mukaisia. Erilaisia hyvinvointiaktiviteetteja voi helposti muokata päivän teemaan. Esimerkiksi yrityksen vuosijuhlien leikkimieliset kisailut voidaan räätälöidä vuosipäivän merkitystä esiintuoden. Myös perinteisesti rauhoittumista ja harmoniaa viestivä joogatunti voidaan tuunata vaikkapa skumppajoogaksi, missä lasi tuo hauskan lisäelementin tekemiseen lisäten myös haastetta tasapainoiluun. Ohjelmaan on siis helppo lisätä terveellistä tekemistä osana päivän kokonaisuutta. Niin inspiroiva ja toiminnallinen workshop, hauska hyvinvointivisailu, opettavainen kuntotesti kuin ryhmää kiinnostava liikuntakokeilu on mahdollista upottaa päivän sisältöön.

Miten olisi vaikka skumppajooga tällä kertaa?

Hyvinvointipäivä pistää miettimään omia terveystekoja

Hyvinvoinnin elementtejä sisältävät tilaisuudet ovat toimivia, kun ne on suunniteltu inspiroiviksi, rennoiksi ja interaktiivisiksi. Se lisää henkilön motivaatiota hyvinvoinnista huolehtimiseen. Ohjelmasisällöt räätälöidään ryhmän toiveiden mukaan: halutaanko vinkkejä töissä jaksamisen ja työkyvyn kehittämiseen, kunnon ja ulkonäön kohentamiseen, elintapamuutoksessa onnistumiseen, itsensä johtamiseen vai johonkin muuhun? Tarkoitus on saada ihminen itse ajattelemaan ja reflektoimaan omaa käyttäytymistään. Henkilökohtaisen hyvinvoinnin ja suorituskyvyn selvittäminen on esimerkiksi todella kiinnostavaa! Tai kuinka siistiä olisi vihdoin löytää itselle mielenkiintoinen ja sopiva liikuntaharrastus jonkun lajikokeilun myötä? Tai oppia rentoutumaan kiireen keskellä, kun joku vain näyttää, miten se onnistuu?

Parhaassa tapauksessa hyvinvointiin liittyvät ohjelmasisällöt puhuttelevat ja voivat aktivoida henkilöä omassa arjessaan. Voinko minä hyvin? Pitäisiköhän minun tehdä arjessani jotain eri tavalla, jotta olisin energisempi sekä toiminta- ja suorituskykyni paranisi? Näitä asioita rupeaa miettimään automaattisesti tapahtuman jälkeen. Oman jaksamisenkin tarkkailu onnistuu paremmin, kun on saanut asiantuntevaa tietoa palautumisen, stressin ja kuormituksen tasapainosta niin työssä kuin vapaa-ajalla. Näin tietää, miten hyvinvoinnin osatekijöitä voi kehittää omalla kohdallaan.

Yhdessä tekeminen vahvistaa tiimihenkeä

Hauskuttelu on osa hyvinvointia. Ihmisen terveyteen vaikuttavat fyysisten ja psyykkisten tekijöiden lisäksi sosiaaliset suhteet, mitkä auttavat pitämään elämän mielekkäänä ja tasapainossa. Ihmissuhteet työpaikalla näyttelevät siinä suurta roolia. Henkilöstön yhteiset tilaisuudet ja tapahtumat vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta, rakentavat tiimihenkeä ja nostavat työssä viihtyvyyttä. Sen lisäksi, että yhteinen kevyt tekeminen päivän aikana on virkistävää, niin se parantaa myös työntekijöiden keskinäistä vuorovaikutusta ja luottamusta sekä lisää yhteisöllisyyttä ja työtyytyväisyyttä. Rennon ja positiivisen työilmapiirin ansiosta työskentely on mukavampaa, innovatiivisempaa ja tehokkaampaa. Parhaimmillaan työntekijät saavat lisää energiaa ja jaksavat taas paremmin töissä, kun saavat irrottautua hetkeksi normaalista työarjesta!

Pääasia on, että joku työyhteisössä innostuisi huolehtimaan enemmän itsestään ja lisäisi terveystekoja arkeensa ehkäisten sairastelua ja tehostaen työntekoa. Toisaalta joku toinen taas voi ymmärtää, että hänen työpanostaan arvostetaan ja hänen palautumisestaan pidetään huolta, jolloin työnantajaan sitoutuminen kasvaa.

Hyvinvointisisältöisiä esimerkkiohjelmia

Millainen hyvinvointisisältö sopisi teidän tilaisuuteenne? Katso alta esimerkkejä. Tapahtuman luonne rakennetaan juuri sellaiseksi, mitä työyhteisönne tarvitsee. Voit lukea myös lisää muista virkistyspäivien sisällöistä.

Hyvinvointiaamu
Tunne kuinka paikat avautuvat kehoa ja mieltä palauttavan tekemisen lomassa. Nauti tapahtumaympäristön seesteisyydestä. Miltä kuulostaisi rauhallinen mindfulness-tuokio metsän siimeksessä tai meren rannalla?

9:00 Relax Body & Mind -tuokio (asahi, taiji, jooga, pilates tms.)
– lopuksi ryhmälle sopiva rentoutus
10:00 Kehonhuollon workshop
– menetelmiä liikkuvuuden ja liikehallinnan parantamiseen sekä ryhdin kohentamiseen ja kipujen lievitykseen. Osallistujat saavat ohjeita ja vinkkejä omaan arkeensa.
11:30 Lounas ja kokous/muu ohjelma ->

Aktiivisuutta iltapäivään
Tunne kuinka sykkeesi ja leikkimielinen kilpailuhenkesi nousee. Anna vauhdikkaiden ja hauskojen ryhmäaktiviteettien temmata mukaansa. Tai ehkä kaipaatte hieman extremempää tekemistä?
-> Kokoustamista/omaa ohjelmaa
14:00 Taukojumppa: Niska-hartia
14:30 Kokous/oma ohjelma jatkuu
16:30 Leikkimielinen tiimikisailu tai bootcamp
– kaupunkikisailu, puistokisailu tai rantakisailu paikasta riippuen
– vaihtoehtoisesti reipasta liikuntaa päivän päätteeksi

Luontoon virkistymään
Tunne kuinka akkusi latautuvat raikkaassa ulkoilmassa. Rentouttavalla ja aktiivisella tekemisellä luonnossa löydätte uutta energiaa myös työntekoon. Tapahtuma on hyvä aloittaa ja lopettaa niin, että aivot ja kroppa pysyvät virkeänä.
09:00 Aamujooga metsässä, puistossa tai rannalla tms.
10:00 Kokous/oma ohjelma ->
16:00 Sauvakävely tai lumikenkäily

 

Olisiko seuraava työhyvinvointipäivä näissä maisemissa?

Hanna Minkkinen
Palvelu- ja kehityspäällikkö
Gymstick Liikuntapalvelut Oy

 

Kokonaisvaltaiset tapahtumapalvelut kaikkiin tapahtumiin saat Theron Eventsiltä.

Lue täältä lisää kesäkohteistamme.

 

 

Kuvat: Asta Karell, Jari Pohjalainen