Makumatkalla Nizzan vanhassa kaupungissa

Ranskan Rivierallla sijaitseva Nizza on mitä mainioin matkakohde silloin, kun Suomessa on pimeää ja kylmää. Nizzan talvisää on leuto ja otollinen kaupunkilomailuun, ja aurinkoisia päiviä riittää Provencen alueella ympäri vuoden. Lomasesongin aikana Nizza on tulvillaan turisteja, mutta talvella kaupungin nähtävyyksin voi tutustua ilman ruuhkia.

Nizza sykkii elämää. Katukuvassa näkyy rento mutta tyylikäs ranskalainen elämäntapa. Lähes jokaisessa kadunkulmassa on houkuttelevan näköinen kahvila, jonne pistäydytään näyttäytymään ja seuraamaan kaupungin elämää. Silloin tilataan tarjoilijalta un café, pieni kuppi vahvaa tummapaahtoista kahvia.

Ranska on tunnettu rikkaasta ja monipuolisesta ruokakulttuuristaan, ja Provencen alueen erikoisuuksii kuuluvat yrtit, oliivit ja oliiviöljy sekä merenelävät. Nizzassa ravintoloita riittää joka lähtöön. Lounasaikaan, joka on huomattavasti myöhemmin kuin Suomessa, ja illansuussa pienet, kodikkaat bistrot, Provencen keittiön anteja tarjoavat ravintolat ja erilaiset etniset ruokapaikat täyttyvät nopeasti.

Vaikka Nizzassa selviää monesta tilanteesta sujuvasti englannin kielellä, voi kuitenkin varautua siihen, että ravintolassa keskustelut käydään ranskaksi. Tarjoilija ei tuo ainoastaan ruokalistaa eteen ja ota tilausta vastaan, vaan hän suosittelee, kertoo antaumuksella annoksista ja viineistä, ja keskustelee mielellään asiakkaan kanssa pitkään.

Nizzassa kätevä ja edullinen majoitusvaihtoehto on huoneiston vuokraaminen. Tällöin myös budjettimatkailija voi itse valmistaa ruokaa raikkaista paikallisista aineksista. Ruokaostoksien tekeminen paikallisissa puodeissa on jo elämys sinänsä.

Tunnelmallinen vanha kaupunki, Vieille Ville, on Nizzan sydän. Kapeat kadut ja hieman vinot, ajan patinoimat talot houkuttelevat tutustumaan Nizzan vanhimpaan osaan. Vanha kaupunki on esteettinen aarrearkku, joka on tulvillaan silmäniloa, ääniä ja tuoksuja.

Kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi kivijalkapuodit elävöittävät vanhaa kaupunkia. Niistä löytyy mitä vain: muotia, vintagea, makeisia, taidetta ja ennen kaikkea ruokaa. Hedelmät ja vihannekset on aseteltu kauppojen eteen kutsuvasti. Ikkunan takaa näkyy kuultaviksi marinoituja lämpimän värisiä sipuleita, jotka näyttävät melkeinpä posliinikoristeilta. Kuten ravintoloissa, myös kaupoissa esteettisyyteen panostetaan. Ruoka laitetaan esille kauniisti.

Lihakauppiaat puhuvat äänekkäästi, ja jo varhain aamupäivällä pienen lihakaupan eteen on kertynyt jonoa. Runsautta notkuva makkarahylly on kuin vanhanajan satukirjasta. Erikoisliikkeistä kannattaa ostaa myös juustot ja oliivit. Pienissä kivijalkapuodeissa palvelu on asiantuntevaa ja valikoima on laaja.

Oma lukunsa on konditoriat, joista haetaan aamulla tuore patonki ranskalaiseen tyyliin. Kuohkeat, itse leivotut patongit ovat todella maukkaita. Aito ranskalainen patonki on jotakin aivan muuta kuin paistopisteen pakastetuotteet. Makeannälkäisille konditoriasta löytyy taideteoksilta näyttäviä leivoksia ja vaikkapa värikkäitä macaroneja.

Vanhasta kaupungista matka jatkuu luontevasti läheiselle kukkatorille, jossa kaupataan kukkien lisäksi myös elintarvikkeita. Aamuisin torilla on raukean unelias tunnelma. Myyjät valmistelevat puotejaan valmiiksi, ja silloin on oivallinen hetki istahtaa torin laidalla sijaitsevan kahvilan terassille tarkkailemaan idyllistä torielämää.

Torin takana Välimeri hehkuu pastellinsävyä ja valoa. Torilta tai vanhasta kaupungista kannattaa ostaa patonkia ja muuta evästä mukaan, ja poiketa rannalle picnicille ja katsella rantabulevardilla verkkaisesti kulkevia ihmisiä, hiljalleen rantaa kohden vellovia laineita ja kuunnella meren kohinaa.

Illalla vanhassa kaupungissa on tunnelmallista, kun lämpimänväriset lyhdyt valaisevat kapeita katuja. Kahdeksan jälkeen kauppiaat sulkevat kaupat ja kojut, ja myöhemmin ilta jatkuu pubeissa ja baareissa.

By |2018-02-19T13:05:19+00:00February 19th, 2018|Matka, Yleinen|0 Comments

About the Author:

Larissa on opiskellut kirjallisuutta, viestintää ja taidehistoriaa Helsingin yliopistossa. Hänestä ruoka on yhtä yllätyksellistä kuin kulttuuri. Erityisen kiehtovia ovat raaka-aineiden muodot ja värit. - Larissa has a Master of Arts degree in literature. As it is, food is as important a part of human culture as any other art. Particularly fascinating are the forms and colours of the raw material, as they allow endless variations of display.

Uusimmat postaukset

Theron ja MRKTNG DAY 2019

Theron Catering toteuttaa MRKTNG DAY 2019 tapahtumaan uudenlaisen vastuullisen tapahtumacatering ratkaisun Theron Groupin cateringyksikkö on valittu vuoden tärkeimmän markkinointialan tapahtuman MRKTNG Day:n cateringkumppaniksi. Tapahtuman teema tänä vuonna on ”Do good with marketing” ja tapahtuma haluaa näyttää esimerkkiä muille tapahtumille myös vastuullisen cateringin saralla. Marketing Finlandin toimitusjohtaja Riikka-Maria Lemminki kertoo, että vastuullisemman cateringin on kokonaisuus, joka... Lue lisää →