Mikä olisi parempi tapa aloittaa Theronin oma blogi kuin esittelemällä mies yrityksen takana. 21-vuotiaana yrittäjäksi ryhtynyt Tero Blom ei näe Theronia työpaikkana, vaan pitää yritystä yhtenä lapsenaan, ja uskoo henkilökuntansa osaamiseen täysillä. Kyseessä on mies, jonka aivot kehittelevät uusia ideoita lakkaamatta, ja joka viihtyy keittiössä, mutta silti useimpina iltoina kotiin tullessaan laittaa ruokaa mikrossa.

Tapasin Teron Ruoholahden Ankkurin lounasravintolan tiloissa eräänä elokuun iltapäivänä. Lue Teron haastattelu alta.

Kertoisitko Theron Cateringin alkutaipaleesta?
Yhtiö perustettiin vuonna 1992. Se oli aluksi kommandiittiyhtiö, sitten siitä tuli toiminimi ja olikohan se 1993, kun alkoi jo mennä niin hyvin, että oli pakko vaihtaa Oy:ksi. Ensimmäinen keittiö oli Helsingin keskustassa Annankadun ja Urho Kekkosen kadun kulmassa ja sieltä muutettiin Lassilaan, pahimpaan lama-aikaan, mutta alettiin tehdä keikkaa enemmän ja enemmän. Alkuaikana oli vaan keittiömestari Olli-Pekka Karppinen ja minä kahdestaan ja silloin tehtiin ympäri pyöreätä päivää Lassilan keittiössä.

Miten päädyit yrittäjäksi?
Suvussani ovat melkein kaikki yrittäjiä. Olin 21-vuotias, kun avasin ensimmäisen hotelliravintolani Ahvenanmaalle, Kumlingen saarelle. Se oli siihen aikaan Suomen ensimmäinen A-oikeuksin varustettu saaristolaishotelli. Luvat olivat lämpöisen vuodenajan mukaan, joten meillä vielä syyskuussa tarjoilijat työskentelivät shortsit päällä, sillä katsoimme sen olevan lämmintä vuodenaikaa. Se oli paras bisnes, mitä minulla on ikinä ollut, sillä olin nuori, ja kaikki oli valoisaa. Se oli ennen lamaa, ja silloin rahaa oli ihan järkyttävästi kaikilla. Se oli hyvää aikaa, kaikki oli erilaista siihen aikaan.

Kauanko olet kaiken kaikkiaan ollut ravintola-alalla?
Olisinkohan ollut 15, kun menin ensimmäisen kerran ravintolaan töihin. Siitä asti, eli vuodesta 1977. Olin silloin patatiskissä, kahvinkeittäjänä ja keittiöapulaisena. Päivääkään en ole katunut. Tykkään olla keittiössä ja sen takia edelleenkin olen alalla.

Mistä erityisesti pidät ravintola-alassa?
Ihmisistä; sekä asiakkaista että työntekijöistä. Työntekijät ovat pääosin puolihulluja, mikä sopii ehkä itsekin puolihullulle ihmiselle. Sekä hektisyys, sillä yksikään päivä ei ole samanlainen. Omalla tavallaan myös tietty luovuus, tässä saa olla luova ja keksiä uutta. Nykyaikana tosin luovuutta säätelee paljon markkinatalous, kun katteet ovat niin kapeita.

Mitä pidät haastavana ravintola-alassa?
Yrityksenä toimimisessa on tällä hetkellä järjetön kilpailu. Tämä ala on tällä hetkellä todella vaikea, vaikka meillähän menee suhteellisen hyvin. Yleisesti ravintola-alalla on haastavaa se, että yö- ja viikonlopputyötä on paljon. Kun muut juhlivat, me olemme töissä.

Mitä sisältyy tyypilliseen työviikkoosi?
Talous, tarjoukset, tiskaaminen, kokkaaminen, palavereissa istuminen, nurmikon leikkaaminen, vessan peseminen, maalaamista, rakentamista… Paljon tietysti sairaslomien paikkaamista. Toimenkuva on hyvin laaja.

Mikä on paras muistosi Theron Cateringin toiminnan ajalta?
Niitä on miljoonia muistoja. Ehkä yksi parhaita oli meidän 20-vuotisjuhlamme. Ne olivat vaan niin lämminhenkiset juhlat. Ja se on kyllä pitkä virstanpylväs nyky-Suomessa olla 20 vuotta vanha catering-yritys.

Tero Blom ja Jarno Mäkisalo missifinalistien ympäröiminä Theronin 20-vuotisjuhlissa.

Tero Blom ja Jarno Mäkisalo missifinalistien ympäröiminä Theronin 20-vuotisjuhlissa.

Miten kuvailisit Theronia yrityksenä?
Joustava, asiakaslähtöinen ja työntekijäystävällinen. Näin ainakin toivon. Kyllähän meillä yleensä ovat ihmiset viihtyneet.

Entä työpaikkana?
Vaikea sanoa työpaikkana, kun olen omistaja. Olisikohan monipuolinen? En oikein osaa sanoa tuohon mitään, sillä en näe Theron Cateringiä itselleni työpaikkana. Näen ennemmin, että tämä on yksi lapsistani. Kun sen kanssa on aamusta yöhön, se on eri asia – se ei ole työpaikka.

Millaisena näet Theron Cateringin tulevaisuuden?
Hyvänä. Uskon, että me olemme nyt löytäneet oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin. Uskon maltilliseen ja fiksuun kasvuun.

Mistä saat inspiraatiota uusiin ideoihin?
Työkavereilta, lehdistä. Minulla on vaan sellaiset aivot, että ne inspiroituvat koko ajan. Se on oikeastaan enemmän sairaus. On pakko jarruttaa puolet. Nykyään on onneksi myynti- ja markkinointijohtajamme Katri Kärkkäinen, joka ampuu 90 % ajatuksistani alas. On hyvä, että on joku jarru olemassa.

Mitä teet vapaa-ajallasi?
Mitä on vapaa-aika? Yleensä, jos minulla on niin kutsuttua vapaa-aikaa, olen Villa Andaniassa. Maalaan sitä tai hoidan pihaa tai kaadan puita. Se on vähän kuin oma huvila, ja siellä riittää koko ajan tekemistä. Tai sitten olen siivoamassa keittiöitä, sillä olen siivoushullu. Ei minulla juuri vapaa-aikaa ole. Sitten, kun on kunnon vapaa-aikaa, olen Portugalissa, ja sieltä saa kiinni vain puhelimella, jos itse niin haluan.

Millasta ruokaa laitat kotona?
Aika laidasta laitaan. Yleensä teen jotain helppoa. Jos lempiruokaani kysytään, niin se on läskisoosi. Vanhan ajan haudutettu läskisoosi, jota teen joskus, kun on aikaa. Kesäisin grillaan pihalla. Muuten se on yleensä nakkeja mikrossa ja voileipää. Se on totuus. Tai nakkeja mikrossa ja salaattia, mikä vaan on helppo tehdä.

Mitä muuta haluaisit vielä sanoa?
Haluan sanoa yrityksestä sen, että meidän yrityksemme vahvuus on äärettömän hyvä henkilökunta; ihan tiskistä myyntiin ja markkinointiin. Meidän henkilökuntamme ei ole kaavoihin kangistunutta. Ja hyvät yhteistyökumppanitkin meillä on; isännöinnistä ihan kaikkeen oikeastaan.

Tero

English summary:

What could be a better way to start off Theron’s own blog than by introducing the man behind the company? Tero Blom started his first business at the age of 21, and he does not see Theron Catering as a workplace rather than as one of his babies. This is a man, who has total faith in his staff’s competence, and whose brain constantly develops new ideas. He loves working in the kitchen, but at home he still eats a microwave dinner on most nights. I met with Tero at our lunch restaurant in Ruoholahden Ankkuri, and you can read the interview above.