Vinkit kehon ja mielen vetristämiseen.

Taukojumppa. Jumppa. Rentoutushetki. Kuulostaa turhanpäiväiseltä keskeytykseltä, johon juuri minulla ei nyt vaan ole aikaa… Oletko sinäkin joskus ajatellut näin, kun työmäärä ja kiire painavat niskassa tai vaihtoehtoisesti työn imu on valtava tai olet diasulkeisten täyttämässä kokouspäivässä?

Otetaanpa pieni tauko ja pohditaan asiaa. On kiistattomasti osoitettu, että keho ei kestä paikallaanoloa, varsinkaan istuen, montaa tuntia putkeen. Myös ajattelu ja keskittyminen alkavat herpaantua viimeistään parin tunnin jälkeen, jos työskentelystä ei pidetä taukoja. Onkin täysin nurinkurista ajatella, että tuntitolkulla työtä putkeen puurtava, hädin tuskin syömään pysähtyvä henkilö olisi tehokas. Fakta on, että taukojen pitäminen ja pieni joutilaisuus edistävät erityisesti luovuutta ja haastavista tehtävistä suoriutumista. Inspiraatio syntyy rentoutuneessa mielessä ja mieli rentoutuu, kun ajatukset päästää hetkeksi vapaalle. Palaveristakin tulee hetkessä idearikkaampi!

Aivot nollautuvat kunnolla 15-20 minuutissa, mutta myös lyhyemmät tauot jaloitteluineen virkistävät kehoa ja mieltä. Palataan siis alkuun ja taukojumppaan. Lihasten liike tuottaa aivoille stressiä lievittäviä välittäjäaineita ja katkaisee paikallaanolon aiheuttaman fyysisen kuormituksen. Jos jo se, että nousee jaloittelemaan tai käy ulkona haukkaamassa happea, tuo lisätehoa työskentelyyn, mieti, kuinka suuri vaikutus on 15 minuutin taukojumpalla. Vaikutus on huikea!

Otakin härkää sarvista ja hyödynnä nämä helpot taukojumppaliikkeet, kun seuraavan kerran puurrat työsi ääressä tai kehityspäivässä ideoimassa uusia suuntia! Ja mikä vielä parempaa, voit antaa taukojumpan ohjauksen halutessasi ammattilaisten hoidettavaksi. Silloin voit vain nautiskella liikkeen hedelmistä, ilman ylimääräistä miettimistä.

1. Nouse ylös ja pyöritä hartioita hengityksen tahdissa
Hengittele luonnollisessa tahdissa ja anna hartioiden pyöriä rennosti. Koko keho saa hiukan joustaa mukana. Huomion ohjaaminen hengitykseen rentouttaa ja rauhoittaa, ja hartioiden liike saa veren kiertämään ja kireyden hellittämään.

2. Pyöristä ja ojenna selkää
Jousta jaloista, pyöristä selkää hiukan ja anna käsien roikkua rentoina. Ojenna selkä pystyyn ja avaa kädet rennosti sivuille. Anna liikkeen kulkea hengitystä seuraillen. Päästä koko keho jalkoja myöten vajoamaan ja kohoamaan. Liike vetristää koko kehoa, erityisesti paikallaanolosta helposti rasittuvaa selkää.

3. Keinuttele kannoille ja varpaille
Pidä polvet joustavina ja keinuttele vuoroin kantapäille ja nouse varpaille. Liike herättelee tasapainoa ja vetristää nilkat.

4. Viimeistele ravisteluilla
Ravistele rennosti jalkoja, käsiä ja hartioita – tyyli on vapaa. Ravista myös otsarypyt ja leukaperät.

Johan on ketterämpi olo!

Lataa lisää taukojumppaohjeita.

Tarja Lemström
Hyvinvointiasiantuntija, Fysioterapeutti
Gymstick Liikuntapalvelut

 

Theron Events tuottaa yhdessä Gymstick Liikuntapalveluiden kanssa henkilöstön liikuntapäiviä mm. Villa Andaniassa, Hietsussa, Pihlajasaaressa, Isosaaressa. Ruokapalvelut näissä sujuvat mallikkaasti joko Theron Bistro ravintoloiden tai Theron Cateringin kanssa.

Jos toivot tarjousta tapahtumasi tuottamisesta, niin voit laittaa tarjouspyynnön suoraan tästä.

Hietsun rannalla onnistuu vaikka rantalentis eli “biitsi”.