Hillotaan, pikkelöidään, marmeloidaan, chutneytään, kompottoidaan… vai miten sen nyt kukin tahtoo säilöä tahi tuunata herkkujaan. Oli keino mikä hyvänsä, varmasti tulee hyvää. Tässä jaksossa keskitymme pikkelöintiin.
Pikkelöinti ei ole säilöntää. Sen avulla kasviksiin loihditaan potkua muutamassa minuutissa, kun haponhimo iskee tai tulee ikävä mummoa: Isoäidin hölskykurkut ovat pikkelöinin aatelia.
Näin se tapahtuu
Pikkelöinnissä voit käyttää helppoa 123 lientä. Siinä 3 pääainesosaa: etikkaa, sokeria ja vettä. Niitä tulee suhteessa 1:2:3 (1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä.
Liemen voit maustaa mielesi mukaan, pippureilla, kanelilla, tähtianiksella, yrteillä, fenkolinsiemenillä, tillinsiemenillä, aniksensiemenillä, chileillä yms. – maustamisessa ei tarvitse ujostella.
Pikkelöitävinä raaka-aineina voit käyttää erilaisia kasviksia ja juureksia. Kun haluat pelkästään maustaa niin lisää raaka-aineet jäähtyneeseen liemeen, jos taas haluta kypsentää niin lisää ne kiehuvaan liemeen.
Jos haluat raaka-aineista tietyn kypsyiset, voit kypsentää ne etukäteen keittämällä ja jäähdyttää. Tämän jälkeen vain lisäät jäähtyneen liemen. Kun olet pikkelöinnissä vähän kokeneempi voit muutella suhteita fiiliksen mukaan, mutta 123 on hyvä peruslähtökohta.
Kurpitsapikkelssi
1,5 kg kurpitsaa
3 dl väkiviinaetikkaa
6 dl sokeria
9 dl vettä
2 tähtianista
3 rkl fenkolinsiemeniä
1 rkl sinapinsiemeniä
2 chilipalkoa
5 valkosipulinkynttä
Kuori kurpitsa ja ota siemenet ja sisälmykset pois. Paloittele kurpitsa vaikka kuutioiksi. Kiehauta vesi, mausteet ja sokeri, lisää sitten väkiviinaetikka. Laita kurpitsat säilöntäpurkkiin tai -astiaan ja kaada kuumaliemi päälle. Jäähdytä ja sulje astia. Anna kurpitsoiden maustua huoneen lämmössä joitakin tunteja ja sitten voit siirtää kurpitsat kylmään. Kurpitsat on nautittavissa seuraavana päivä, maku voimistuu, jos maltat odottaa muutaman päivän.
Tomaatti-chilihilloketta
500 g tomaatteja – miniluumu- tai terttutomaatti ovat manioita, mutta kaikki laadut käyvät
2 dl hillosokeria
0,3 dl vettä
1 chilipalko siemenineen tai 1 tl chilirouhetta, tässä vaiheessa voit määritellä kuinka tulisen hillokkeen haluat
1–2 kynttä valkosipulia
2 rkl punaviinietikkaa
0,5 tl suolaa
öljyä
Pilko chilipalko ja valkosipuli ja laita ne kattilaan, jossa on tilkka öljyä pohjalla. Kuullota hetki ja lisää tomaatit, vesi, sokeri ja punaviinietikka. Anna kiehua kunnes tomaatit ovat hajonneet ja seos on saennut. Mitä pidempään keität sitä tiiviimpää ja siirappimaisempaa hillokkeesta tulee.
Kokeile maustaa hilloketta vaihtoehtoisesti rouhitulla mustapippurilla, fenkolinsiemenillä tai vaikkapa tähtianiksella – vain taivas on rajana, ole rohkea.
Lempeästi kypsytetty paahtopaisti
Noin 1 kg naudan paahtopaistia
Valkosipulia
Suolaa
Jauhettua rosépippuria, voit käyttää myös muitakin pippureita tai niiden sekoituksia
Öljyä
Voita
Rosmariinin oksa
Valmistaminen:
Huuhtele paahtopaisti kylmällä vedellä ja kuivaa hyvin. Hiero raastettu valkosipuli pienen öljytilkan kanssa paistin pintaan ja mausta suolalla ja rosépippurilla. Peitä kelmulla tai laita pakastepussiin. Jätä paisti huoneen lämpöön maustumaan 1–2 tunniksi.
Laita pannuun voita ja öljyä sekä rosmariinin oksa. Anna rosmariinin tuoda pannuun makua. Laita paisti pannuun ja ota hyvä väri kauttaaltaan pintaan. Valele paistoliemellä. Se on puolestaan makuasia, kuinka tumman värin haluat. Laita paistiin lämpömittari ja laita paisti vuokaan. Aseta uuniin lämmöksi 125 astetta, ja kun uuni on valmis, laita paisti uuniin. Kun lämpömittari osoittaa sisälämmöksi n. 60 astetta, alenna uunin lämpö 60 asteeseen. Anna paistin levätä 50–70 minuuttia.
Ota paisti uunista ja anna levätä hetki huoneen lämmössä, leikkaa ohuita siivuja ja nauti.
PS Pikkelssit on pian saatavilla.
Teksti: Aki Järvekä, Kuvat: Aki Järvelä & Shutterstock