Muistotilaisuus muistoja

Pikkutyttönä olin usein mukana hautajaisissa, sillä isovanhempieni suku oli suuri ja tuntui, että tuohon aikaan usein ajoimme Riihimäelle hautajaisiin. Lettipäiselle pikkutytölle nuo matkat olivat mukavia. En ymmärtänyt surua, en kenties ollut edes tavannut vainajaa. Minulle sisarusteni kanssa oli mukavaa päästä tapaamaan pikkuserkkuja ja muistojuhlassa oli aina tarjolla hyvää ruokaa, täytekakkuja ja pikkuleipiä. Yksistä hautajaisista tulimme kotiin saksanpaimenkoiranpennun kanssa. Meille syntyi lisäperheenjäsen, Pontus – koira.  Ikimuistoisia tilaisuuksia totta tosiaan.

Ajan myötä suhtautumiseni muistojuhlaan on toki muuttunut ja olen pohtinut sen merkitystä enemmänkin. Vastikään olin hautajaisissa ja muistotilaisuudessa minulla oli ilo keskustella erään rouvan kanssa, joka kertoi, miten Ruotsissa yhä enemmän muotoillaan muistotilaisuus vainajan näköiseksi ja tuntuiseksi muistojuhlaksi. Hän kertoi, kuinka hänen oman äitinsä toiveesta muistojuhlaan oli nauhoitettu äidin lempilinnun mustarastaan laulua ja miten tämä laulu toimi koko tilaisuutta kantavana, jopa surua keventävänä elementtinä. Hän kertoi myös, että tässä muistotilaisuudessa ei pukeuduttukaan mustaan, vaan valkeaan. Lisäksi lastenlapsia oli pyydetty kirjoittamaan etukäteen tarinoita yhteisistä hetkistä isoäidin kanssa, jotka he sitten lukivat siinä tilaisuudessa. Minulle tulikin tunne, että siinä muistotilaisuudessa oikeasti muisteltiin ja hyvin mielin kerrottiin tarinoita, jopa naurettiin. Tilaisuutta kevensi myös valoisampi pukeutuminen.

muisto2a

Kun hautajaisten järjestely sattuu omalle kohdalle ja yllättäen, on inhimillistä, ettei muistotilaisuuden suunnitteluun välttämättä riitä voimia.  Voimia tarvitaan myös tarjoilun suunnitteluun ja järjestämiseen, joka kannattaa ulkoistaa osaavalle ja kokeneelle catering-palvelulle, joka huolehtii siitä, ettei omaisten tarvitse stressata järjestelyistä muistotilaisuuden aikana.

PicMonkey Collage

Theron Catering huolehtii tarjoilut muistotilaisuuksiin ammattitaidolla.

Kuitenkin kuulemani ja yllä kuvaamani esimerkin kautta voisi muistotilaisuuden kokea erityisesti muistelutilaisuutena, jossa muistellaan yhdessä vietettyä ja koettua. Ehkä se voisi jopa vähän helpottaa tilaisuuteen osallistuvia kohtaamisissa ja auttaa surun murtamia, kun yhdessä uskalletaan kertoa tarinoita ja löytää myös aihetta nauruun. Jotenkin uskoisin, että silloin myös surutyö edistyy ja muistotilaisuudestakin jää positiivisia tarinoita – elämänmakuisia tuoksuja, värejä ja makuja mieleen, joihin voi myös palata.

Lisäksi Theron Cateringin kautta voit kysyä sopivia tiloja muistotilaisuuksiin. Hyviä paikkoja ovat ainakin Bistro Badenbaden Hietaniemen hautausmaan lähettyvillä ja Villa Andania Vuosaaressa päin.

Kuvat:   Shutterstock images

Tallenna