Pääsin hiljattain seuraamaan, millainen on Theron Cateringin pakettiautonkuljettajan tyypillinen työpäivä. Tänään ratin takana istuu Juha Jauhiainen, toinen Theron Cateringin vakituisista kuljettajista. Hän on aloittanut Theronilla vasta viikko sitten ja on nyt toista päivää yksin ratissa, joten päivä on meille molemmille melko uusi kokemus. Onneksi Juha on saanut hyvän opastuksen työhönsä, joten päivämme sujuu sutjakkaasti, vaikka tilauksia onkin vietävänä ympäri Helsinkiä moniin eri kohteisiin, joista monet ovat Juhallekin uusia.

Kuljettajan aamu alkaa tavaroiden keräilyillä, joko samaa päivää varten tai valmistautumalla tulevien päivien kuljetuksiin. Kuljettajien päivät ovat kaikki erilaisia ja tehtävät saattavat muuttua jopa kesken päivän.

IMG_3600

Tämän päivän tavarat on kerätty jo valmiiksi, joten vain lounas tarvitsee enää lastata kyytiin. Tämä käy hyvin ripeästi ja pääsemmekin viemään lounaita Theron Cateringin ravintoloihin hyvissä ajoissa ennen aamupäivää. Navigaattorin avulla lähdemme ajamaan Pitäjänmäen keskuskeittiöltä kohti ensimmäistä kohdetta.

Ajamme ympäri Helsinkiä toimittaen muun muassa lounaita ja pikkujouluillallisia. Välillä palaamme takaisin Valimon pääkonttorille, jossa lounastamme ja jatkamme matkaa. Pyörimme niin, että välillä menen sekaisin, missä me oikein olemme, mutta onneksi Juha tietää. Suurin osa Theron Cateringin tilauksista kuljetetaan asiakkaille keskuskeittiöltä, joten kiireaikoina kuljetuksia kertyy paljon. Etenkin, kun kohteet ovat ympäri pääkaupunkiseutua. Onneksi sesonkiaikoina kuljettajiakin on enemmän.

IMG_3622

Kysellessäni Juhan mietteitä uudesta työpaikastaan hän nostaa esille hyvän työporukan, jonka kanssa on kiva tehdä töitä. Kun kommunikointi ja yhteistyö toimivat töissä, on työnteko miellyttävää. Kuljettajan työssä tärkeää on tehdä kaikki keräämisestä asti huolella, ettei mikään unohdu tai hajoa matkalla. Kiireaikana on myös muistettava kiireestä riippumatta ajaa varovasti. Kysyessäni, mikä työssä on parasta, vastaus tulee Juhalta nopeasti: ”Tykkään ajamisesta. Ja tietysti työkaverit.” Hetken mietittyään Juha lisää vielä, ettei mikään tässä työssä ole huonoa.

IMG_3620

Juhan kanssa jutellessa käy ilmi, että työssään hän jännittää ainoastaan sitä, jos vahingossa mokaakin häätilauksen ja häät menevät piloille. Muuten hän suhtautui hyvin luottavaisesti omaan työhönsä ja osaamiseensa jo viikon jälkeen. Vaikkakin varovaisuutta ja keskittymistä hän korosti useaan otteeseen.

Päivä oli mielenkiintoinen ja opettavainen minullekin, sillä pääsin näkemään läheltä työtä, jota ilman kokonaisuus catering-yrityksessä ei toimisi. Työssä vaaditaan hyvien ajotaitojen lisäksi myös asiakaspalvelutaitoja, sillä perillä on aina vastassa asiakas, jolle toimitus on tärkeä. Omasta näkökulmastani työssä vaikutti haastavimmalta oikean sisäänkäynnin löytäminen. Välillä jouduimmekin peruuttelemaan, kun ajoimme ohitse tai piti soittaa asiakkaalle lisäohjeita saadakseen. Päivä oli hyvin erilainen kuin mihin itse olen tottunut, ja oli mukava matkata sellaisen kuljettajan kanssa, joka selvästi pitää työstään ja on siinä hyvä.

IMG_3621