Tällä viikolla nostetaan pöydälle kissa nimeltään Hävikki.

Nostetaan myös rohkeasti käsi ylös, jos seuraavat skenaariot ovat tuttuja:

1) Kauppaan lähdettiin vatsa kurnien. Nälkäisenä teki mieli vähän kaikkea. Nappaat jotain mukaasi illalliseksi, ja vielä jotain lisää iltapalaksi – sinulla on sellainen tunne, että pelkkä illallinen ei riitä tähän nälkään. (Söit ison illallisen ja olit erittäin kylläinen).

2) Hevi-osastolla oli iso laatikollinen kauniita omenoita. Ai että, sinun tekee yhtäkkiä mieli uuniomenaa tai omenahyvettä. Niiden valmistus on nopeaa ja päätät valmistaa jompaa kumpaa myöhemmin tänään/huomenna. (Tosin et jaksanut enää illalla kokkailla ruokakooman jälkeen ja seuraavana päivänä ovat uudet ruokamieltymykset nostamassa veden kielellesi). Tai pohdit: Näitä voisi huomenna (ja ylihuomenna) ottaa mukaan töihin välipalaksi. (Et kuitenkin muistanut asiaa tai välipala jäi laukkuun nauttimatta). Loppujen lopuksi ostat omenoita. (Omenat löytyvät edelleen keittiön Pentik-kulhosta viikkoa myöhemmin).

3) Valinnanvarana on puoli tusinaa tai tusina munia kartongissa. Mietit: Mitä jos sittenkin tarvitset enemmän munia? Eikö olekin parempi ostaa vähän enemmän nyt, kuin joutua tekemään ylimääräinen kauppareissu munien takia? Tai hui hirvitys, joutua koputtamaan naapurin ovea nöyränä ja kysellä, olisiko hänellä piffata muna tai pari. Ostat siis tusinan munia. (Käytit niistä vain 4 kappaletta ja heitit loput pois, peläten mädän munan hajua keittiössä).

4) Tahdot jälkiruokaa mutta puoliksi syödyn jälkiruuan pois heittäminen olisi synti. Syyllistyt mieluummin lievempään syntiin, eli jätät lautaselle neljäsosan lämpimästä ruuasta. Näin ollen sinulle jäisi tilaa jälkiruualle. (Tieteellistä todistusaineistoa odottaen: Kyllähän me kaikki tiedämme, että ihmiskehossa on erillinen vatsa jälkiruualle).

5) Pelkäät vanhentunutta lihaa. Jokin ääni pääsi peränurkissa kuiskaa: ”Tuo päivämäärä oli eilen. Eikö tuo kana näytä vähän liian kiiltävältä? Eikö tuo jauhelihan veri ole hitusen liian tummaa? Saat siitä vielä vatsataudin ja salmonellan. Klamydian ja sokeritaudin kaupan päälle! Ja huomaatko: Tuo kala haisee hieman kalaisalle.”

6) Luit joskus, että kaapissa pitäisi aina olla tiettyjä aineksia: Pastaa, riisiä, säilyketomaattia, valkosipulia. (Ihan sama, vaikka tiedät valkosipulin antavan sinulle ilmavaivoja). Perusmausteet, vähintään 5-10. (Käytät vain suolaa ja pippuria). Kahvia – vaikka et itse sitä juo, sitä on oltava mahdollisille vieraille tarjottavaksi.  (Käytit sitä parin pannun keittämiseen, heitit loput pois parasta ennen -päivämäärän jälkeen. Ja kävit kaupassa ostamassa uuden paketin).

7) Kaksi yhden hinnalla. Ei sellaista tarjousta voi ohittaa! Ostat siis kaksi, vaikka tarvitset vain yhden. (Niistä toinen, jos ei molemmat, jäävät käyttämättä. Onnittelut, tuplasit juuri ruokahävikkisi kukkaroa keventämättä!) Tarjouksessa on myös tuote, jonka hinta on tavallisesti aika suolainen. Tämän tarjouksen ohittaminen olisi kuin jälkiruuasta kieltäytyminen. Ostat tuotteen (uskotellen itsellesi, että sille tulee varmasti käyttöä) ja laitat sen ns. paraatipaikalle jääkaapin oveen. (Et koskaan vilkaisen jääkaapin oven valikoimaa, nappaat sieltä vain maidon tottunein liikkein. Tuote löytyy avaamattomana jääkaapin ovesta vielä pari vuotta myöhemmin tai kunnes vahingossa näet sen ja uteliaisuudesta tarkistat viimeisen käyttöpäivämäärän – joka tietenkin meni jo).

8) Yrität organisoida elämäsi. Vaatekaappi laitetaan järjestykseen, kuin myös jääkaappi. Nopeasti pilaantuvat tuotteet laitetaan eteen, pidempään säilyvät taakse. Näin ollen jääkaapin takanurkkaan ei vahingossa jäisi mitään mätänemään. (Tosin ne tuotteet, jotka takalaidalle työnsit, löytyvät sieltä vielä parin vuoden jälkeen. ’Säilyy pitkään’ ei ole sama asia, kuin  ’säilyy vuosia’).

9) Nyt kokataan!
– Resepti vaatii ripauksen maustetta A. (Ostat purkin ja käytät ripauksen).
– Ruokalusikallisen miri-piri-jotain kastiketta/öljyä, mitä saa vain aasialaisesta ruokakaupasta. (Ostat kokonaisen pullollisen ja käytät reseptin ohjeen mukaan kerran).
– Tarvitset 3 desilitraa 5% ruokakermaa. (Sitä myydään vain 2,5dl purkeissa, joten sinun on pakko ostaa ainakin kaksi).
– Tarvitset 5 desilitraa jauhoja. (Ostat kaupasta sen isoimman pussin, koska se oli hinta/määrä suhteeltaan edullisin. Samapa se, käytätkö kaikki jauhot – tunnet olevasi taloushallinnon ammattilainen).
– Resepti on neljälle, mutta valmistat sen silti sellaisenaan – et jaksa tehdä laskentatoimia reseptin puolittamiseen (1,25 teelusikallista tuntuu mahdottomalta ajatukselta) ja sitä paitsi, tällä tavalla sinun ei tarvitse laittaa ruokaa neljään päivään! (Toisen päivän jälkeen olet jo lopen kyllästynyt samaan ruokaan, etkä enää uskalla pakastaa loppua epähygieenisyyden ja terveysriskien pelossa).

10) Pakastimessa olisi puolikas pussi leipää… mutta taidat käydä kaupassa ostamassa uuden, kokonaisen tuoreen pussin leipää (vaikka puolet leivästä ehtii pilaantua, ellet pakasta osaa), sillä säästät pakastimessa olevan puolikkaan pussin hätävaralle. (Se pussi on odottanut hätäpäivää jo pari vuotta). Sen sijaan olet valmistamassa wokkia, mutta kun nappaat pakastimesta sen muistamasi puolikkaan pussin wokvihanneksia… huomasit, että pussi oli jäänyt auki ja vihannekset ovat pakkaspuremia ja porkkanat näyttävät jään takia vesikastanjoilta. Wokin teko jäi siihen ja soitat lähipizzeriaan.

Tai ehkä vihdoin keität sen kaapissa lojuneen pastan säilyketomaattikastikkeella, höystettynä valkosipulilla (vaikka edelleen tiedät sen aiheuttavan ilmavaivoja, mutta tahdot peittää säilykkeen maun) ja ripaus kulahtanutta maustetta (et ole varma, onko se oreganoa vai korianteria). Bon apetit!

 

Allekirjoittanut nostaa kätensä jokaisen skenaarion kohdalla – ehkä olisi aika hieman pohtia tottumuksiaan ja parantaa tapojaan. Rakkaudesta ruokaan, jos ei muusta syystä. Aloitan vaikka suosimalla leivän kantapalaa – leipäähän sekin on, sama kuin siivut. Bonuksena: Mummin mukaan leivänkanan syöjä pääsee Taivaaseen.

Hävikkiviikkoa vietetään tänä vuonna 11.-17.9.2017 ja sen myötä pyritään nostamaan ruuan arvostusta ja edesauttaa ruokahävikin vähentämistä. Lue lisää Hävikkiviikon verkkosivuilta ja nappaa sieltä vinkit oman ruokahävikin vähentämiseen.

Kuvat: Hävikkiviikko