Sami Engström – Svenska Klubbenin keittiömaestro

Svenska Klubbenin rakennus on komistanut Kruunuhaan rantaa vuodesta 1901 alkaen. Insinööri Ossian Donner rakennutti jyhkeän rakennuksen kodiksi perheelleen, ja vuonna 1932 rakennus siirtyi Svenska Klubbenin haltuun. Nykyään ravintola Svenska Klubben toimii tilausravintolana.

Komeasta rakennuksesta löytyy monipuoliset kokous- ja juhlatilat, joita on helmikuusta alkaen isännöinyt Theron Group. Tapaan Svenska Klubbenin keittiömestari Sami Engströmin rakennuksen tummanpuhuvassa ja arvokkaassa aulassa. Engström on tyytyväinen uuteen työpisteeseensä: ” On hienoa olla täällä töissä. Puitteet ovat tyylikkäät ja täällä käy arvovaltaisia asiakkaita”.

Meriitit Engstömillä virkaan riittävät. Lukion jälkeen hän suuntasi kokkikouluun, ja siitä lähtien hän on työskennellyt niin kokkina, keittiömestarina kuin keittiöpäällikkönäkin. Ja välillä on ollut à la cartea, ostohommia ja aluepäällikön titteli. ”Alan hommia olen tehnyt a:sta ö:hön”, naurahtaa Engström.

Monien theronilaisten tapaan on myös Engströmin työsuhde kestänyt pitkään yrityksessä. Vuonna 2008 tuttava soitti ja kysyi, kiinnostaisiko aamutyö. Siitä alkoi yhteistyö Tero Blomin kanssa. Theronilla työntekijöillä on mahdollisuus kehittyä uralla ja työskennellä vaihtelevissa toimipisteissä ja tehtävissä. Engström on tyytyväinen, kun Theronilla saa uusia mahdollisuuksia: ”Theron on äärimmäisen hyvä työpaikka ja nyt Svenska Klubben on todella hyvä juttu. Saa virtaa siitä, kun saa tehdä sitä mitä haluaa”.

Ja se, mitä Engström haluaa tehdä, on `kunnon ruokaa` laadukkaista raaka-aineista. Svenska Klubbenin keittiössä käytetään kotimaisia raaka-aineita. Engström suosii puhtaita makuja ja sesongin mukaisia raaka-aineita. Lähtökohtana on skandinaavinen keittiö, joka nojaa pitkälti ranskalaiseen keittiöön, myös työskentelytavoilta.

Keittiössä työskentelee kolmen hengen tiimi, ja tilaisuuksissa lisäapuna on ekstratyöntekijät. Kyntensä keittiö on ehtinyt jo näyttää, sillä Engströmin sanoin toiminta lähti `ryminällä käyntiin`.

” Alku on ollut hyvä! Tilaisuuksia on ollut paljon, ja myös isoja tilaisuuksia. Kevätkausi näyttää todella hyvältä”, kertoo keittiömestari innostuneena. Samalla hän esittelee yläkerran valoa tulvivan Peilisalin, joka on kuin luotu kevään juhliin. Ilmojen lämmetessä avataan Svenka Klubbenin terassi, jossa voi nauttia kylmiä juomia meren rannan tuntumassa.

Uuden haasteen edessä keittiömestarin työpäivät venyvät pitkäksi. Mikäli ylimääräistä vapaa-aikaa jää, hän suuntaa salille. Vapaa-ajan vähyys ei kuitaankaan hetkauta, kun saa työskennellä laadukkaassa ravintolassa. ”Tämä on hyvä projekti”, kiteyttää Engström kertaalleen.

Kuvat: Asta Karell

By |2019-05-22T12:59:54+00:00April 18th, 2019|Haastattelut, Ihmiset, Interviews, People, Svenska Klubben, Theron, Yleinen|0 Comments

About the Author:

Larissa on opiskellut kirjallisuutta, viestintää ja taidehistoriaa Helsingin yliopistossa. Hänestä ruoka on yhtä yllätyksellistä kuin kulttuuri. Erityisen kiehtovia ovat raaka-aineiden muodot ja värit. - Larissa has a Master of Arts degree in literature. As it is, food is as important a part of human culture as any other art. Particularly fascinating are the forms and colours of the raw material, as they allow endless variations of display.

Uusimmat postaukset

Miten olisi linnanjuhlat? – Svenska Klubben, juhlapaikka Helsingissä.

Suomessa ei ole useita linnoja, mutta yksi uniikki linnanen on aivan pääkaupunkimme sykkeessä. Svenska Klubbenin arkkitehtuuri nimittäin mukailee skottilaista linnaa. Kauniissa kolmekerroksisessa rakennuksessa on paljon yksityiskohtia ja tunnelmaan pääsee jo rakennusta lähestyessään. Kun astelin sisään suureen aulaan ja näin yläkerran saliin vievät portaat, syntyi tunnelmaan liittyen ensimmäinen ideani. Täällä juuri voisi järjestää piilo-, varjo- tai... Lue lisää →