Oletko ollut mukana maistelemassa tai järjestämässä ’glögitastingiä’? Theron Cateringin myynti- ja markkinointijohtajan Katri Kärkkäisen luovasta aloitteesta päätimme näin joulun alla toteuttaa sellaisen. Niinpä päädyimme jouluisena perjantaina työpäivän päätteeksi yhteiseen rauhalliseen tilaan muutaman vapaaehtoisen kanssa; arviossa oli mukana 12 glögiä ja kuusi maistelijaa.

_MG_2452 -1

Raadissa Pernilla Holmström, Stefanie Liljendal, Monika Gustafsson, Helena Vallo, Nora Olenius (ei näy kuvassa) ja Siv Blomqvist.

Maistatus toteutettiin kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Mukit oli numeroitu ja jokainen glögi arvosteltiin omalle lomakkeelleen, sokkona tietenkin. Jos glögin maku ei oikein irronnut tai siitä ei meinannut saada otetta, toi maisteluun katkoa ja potkua piparkakut, homejuusto Tilsit, espanjanlainen Manchego- juusto tai sitten kotimainen Mustaleima Emmental. Saatavilla oli myös glögin perinteisiä lisukkeita mantelia ja rusinaa erikseen tarjoiltuna, kuten sopii toivoa pähkinäallergikkojen vuoksi. Pieni ja huomaavainen ele.

_MG_2429 -1
Ryhdyimme maisteluun todella innokkaasti. Mukana seurueessa oli kotimaisia, pienten tuottajien glögejä, niin vaaleista kuin punaisista glögeistä ja lisäksi hehkuviinejä. Mikä yllätti, oli se, että muutaman glögin jälkeen yhdessä hämmästelimme niitä moninaisina erottuvia tuoksuja, makuja ja vivahteita.

Runsaat aistimukset rinnakkain auttoivat vertailussa, mutta samalla mikään ei selkeästi noussut kympinarvoisena ylitse muiden. Arviointiasteikko oli kymmenportainen 1-10 ja ylimpään pistemäärään 8,67/10 ylsi Kinnarin Tilan Huuma parhaasta mausta.

_MG_2445

Tuoksua arvioimassa Nora Olenius ja Siv Holmström

Sitten tarkempiin tuloksiin.  Pisteitä annettiin erikseen ulkonäön, tuoksun ja maun perusteella.

Paras ulkonäkö: Lepaan Lämmin, Lepaan viinitilan marjaviini
Kommentit: ”ok tumman punainen/ruskea”, ”ei niin samea”, ”tumma, ruskeahko”.

Paras tuoksu: Hehku glögi, Vuokatin Viinin hehkuviiniglögi
Kommentit: ”joulu & hento viini”, ”hyvä, jouluinen”, ”perinteinen joulun tuoksu”, ”perinteinen jouluglögi”, ”leuto tuoksu, miellyttävä”, ”miedon jouluinen”.

Paras maku: Huuma, Kinnarin tilan glögi
Kommentit: : ”tuttu maku, perinteinen, joulun maku, toimii sekä piparkakun, homejuuston kuin emmentalin kanssa”, ”hyvä perinteinen glögi, ei mitään yllätyksiä!”, ”perinteinen”, ”ei liian makea”, ”mustikkakeitto”.
Paras kokonaiskeskiarvo (ulkonäkö, tuoksu ja maku)

 

_MG_2463 -1
Paras kokonaiskeskiarvo (ulkonäkö, tuoksu ja maku)

1.    Huuma, Kinnarin tila
Kommentit: ”sopivan makea ja mausteinen, marjaisa ja jouluinen, perinteinen glögi”.

ja Kostian Kutsu – Rönnvikin viinitila ykkössija samalla pistemäärällä
Kommentit:”maistuu lämmitetyltä viiniltä, toimii piparin kanssa, voisi toimia suklaan kanssa”, ”hyvän makuinen hehkuviini”.

3.    Lepaan ruusuinen glögi, Lepaan viinitila
Kommentit: ”lämmin omenamehu, ei kovin perinteinen glögi, ei kuitenkaan huono”.

_MG_2447 -1

Stefanie Liljendal ja Monika Gustafsson keskittyvät arvioon

Glögimaistelu oli hauskaa. Maistelimme hartaasti ja pitkään ja huomasimme miten runsaasti makuja, vivahteita ja myös väkevyyksiä löytyi. Ja toden totta glögeistä niin valkoisista, punaisista, alkohollisista kuin holittomista voi kaikkia näitä vivahteita löytää. Jopa tervaleijonaa, laastaria, simaa, siideriä, omenaa, hapanta, mutta myös makeaa. Tällaisen aistikokemuksen voisi järjestää vaikka seuraavaan tapahtumaan! Kiitokset maistajille.

Raadin arvioitavana olivat seuraavat glögit:

Vaaleat glögit

Blossa 15 (Altia, Rajamäki) on Väkevä Earl Grey glögi, joka on valmistettu muscat-rypäleistä, sokerista, neilikkauutteesta, inkivääristä, kardemummasta, mustasta teestä ja viljaetanolista. Glögiä voi nauttia perinteisesti lämmitettynä tai kylmänä jälkiruokaviinin tapaan. Siitä saa myös kuohuviiniin yhdistettynä erinomaisen jouludrinkin.
Raadin kokonaisarvio 4,65/10

Finkerporin fiinimpi glögi (Mustila Viini, Elimäki) on vaalea ruusukvitteniglögitiiviste, joka on maustettu neilikalla ja kanelilla.
Raadin kokonaisarvio 5,95/10

Lepaan ruusuinen glögi (Lepaan viinitila/HAMK, Lepaa) on raikas, hapokas ja aromikas alkoholiton glögi Lepaan omista ruusukvitteneistä ja omenoista.
Raadin kokonaisarvio 7,12/10 (Paras vaalea)

Välke (Kinnarin Tila/Pioni ja Piironki, Hollola) on säilöntäaineeton, alkoholiton sekä vaalea ja aromikas ruusukvitteniglögi joka on maustettu kanelilla, kardemummalla ja pomeranssinkuorella.
Raadin kokonaisarvio 5,67/10

_MG_2416 -1a
Tummat glögit

Hermannin Joulu glögi (Hermannin viinitila, Ilomantsi) on alkoholiton glögijuoma, jota viedään rekkalasteittain saksalaisten joulutoreille. Pehmeän mausteinen ja valmistettu aidoista marjoista.
Raadin kokonaisarvio 6,18/10

Huuma (Kinnarin Tila/Pioni ja Piironki, Hollola) on säilöntäaineeton, alkoholiton sekä tumma ja aromikas mustaherukkaglögi, joka on maustettu sitruunalla, kanelilla, kardemummalla, neilikalla ja pomeranssinkuorella.
Raadin kokonaisarvio 7,67/10 (Paras tumma)

Loimu 2015 (Lignell & Piispanen, Kuopio) on vuosikertaväkevä glögi, joka on valmistettu perinteisin menetelmin aidoista mustaherukoista uuttamalla. Muita raaka-aineita ovat punaviini (Cabernet Sauvignon), sokeri, etanoli, marjauute (mustaherukka, mansikka), glögimausteet (kaneli, neilikka, kardemumma, inkivääri), luontaiset aromit (mustaherukka ja kataja).
Raadin kokonaisarvio 4,11/10

Markkulan Marjatilan glögi (Markkulan marjatila, Multia) on suomalaisesta mustaherukkatäysmehusta valmistettu glögitiiviste, joka on maustettu kanelilla, kardemummalla, pomeranssinkuorella, inkiväärillä, neilikalla ja sokerilla.
Raadin kokonaisarvio 5,35/10

Mustan everstin glögi (Mustila Viini, Elimäki) on mustaherukasta ja mustikasta valmistettu glögitiiviste, joka on maustettu neilikalla ja kanelilla.
Raadin kokonaisarvio 5,17/10

_MG_2419 -1e
Hehkuviinit

Hehku (Vuokatin Viini, Kainuu) on maustettu mustaherukkaviini kainuulaisesta marjamehusta.
Raadin kokonaisarvio 6,83/10

Kostian Kutsu (Rönnvikin viinitila, Laitikkala) on makea mustaherukkaviini, joka sopii hyvin nautittavaksi makeiden jälkiruokien ja juustojen kanssa. Sen voi myös nauttia sellaisenaan tai lämmitettynä glögin tapaan.
Raadin kokonaisarvio pisteinä 7,67/10 (Paras hehkuviini)

Lepaan lämmin (Lepaan viinitila/HAMK, Lepaa) on mustaherukasta valmistettu makea, punainen marjaviini, joka on maustettu Lepaan yrteillä. Parhaimmillaan lämpimänä glögityyppisesti tarjoiltuna.
Raadin kokonaisarvio pisteinä 4,67/10

_MG_2418 -1

 

Kuvat: Lotta Laasonen