Kylävelkaako?

Nuoruudessani järjestettiin usein kahvikekkereitä, illallisia, naamiaisia tai pukujuhlia, ja tuohon aikaan kuulin myös ensimmäistä kertaa sanan kylävelka.

Myöhemmin äitini selitti minulle, että vuorotellen kutsutaan pariskuntia, ystäviä tai sukulaisia kylään. Omasta mielestäni vuorotellen tapahtui melko usein. Toisinaan vieraille tarjottiin pitkän kaavan mukaan alkuruuaksi punajuurikeittoa, pääruuaksi keitettyjä perunoita, porkkanoita sekä paistia kastikkeen kera. Erityinen herkku oli keitetty naudan kieli tai vasikanpaisti. Toisinaan alkuruuaksi tarjottiin siian tai mateen mätiä ja jälkiruuaksi kiisseliä kermavaahdolla. Aina kattauksen kruunasi kangaslautasliinat kauniisti viikattuna. Ruokajuomana oli usein olut tai vesi, jota siivitti ruokaryyppy. Illallisen kruunasi kahvi kera liköörin ja konjakin.

Kattaus oli aina tärkeä osa juhlaa.

Olen itsekin ollut ahkera juhlien järjestäjä erityisesti kun lapset olivat pieniä. Silloin oli vahva halu läsnäkeskustellen kohdata ystäviä ja sukulaisia. Oli mukavaa ja helpottavaakin saada ajatuksia itseään kokeneemmilta. Kyläilemään kutsuttiin jopa arki-iltoina ja hyvin pärjättiin kahvilla ja domino-kekseillä. Mieluisa tunne ja kohtaamisen mahdollisuus oli se, että kylävelkaa ei jäänyt kenellekään.

Tänään tuntuu, kuin kylävelka -sana olisi haihtunut jonnekin. Ei sellaisesta enää puhuta. Kyläilyt keskittyvät pääosin suuriin juhlapyhiin ja loma-aikaan. Kenellä olisi energiaa kyläillä arki-iltana?

Toisaalta myös kynnys kyläilyille on noussut. Kynnys kutsumiselle on noussut. Ensin kuurataan huusholli ja harjoitellaan menun rakenne ja valmistus, ennen kuin ollaan valmiita kutsun lähettämiseen. Ajatellen vanhempieni tarjoamia ruokia – ei niissä mitään ihmeellistä ollut. Perunoita, porkkanoita ja paistia. Suuressa keskiössä oli kaunis kattaus, ruokapöydässä nimetyt istumapaikat sekä ytimessä yhdessäolo ja keskustelut.

Tapaaminen ruoan ympärillä on arvokas kohtaaminen.

Loistava vaihtoehto on unohtaa omat kokkaukset, keskittyä kohtaamisiin ja ostaa tarjoilut cateringiltä. Tärkeäähän on, että kyläilyt eivät lopu, oli kylävelkaa tai ei – sillä tarve kohtaamisille on aina olemassa.

 

Tervetuloa joulu, uusi vuosi ja vuoden vaihde kyläilyineen!

 

Theron Catering palvelee enenevästi myös yksityisiä asiakkaita. Pääsesongit ovat olleet valmistujaiset, rippijuhlat, häät ja syntymäpäiväjuhlat.