Uudella energialla uuteen vuoteen

Uusi vuosi, uudet kujeet. Klassinen klisee, mutta olisiko siinä kuitenkin motivaation lähdettä? Kukaties hyvä syy aloittaa uusi elämä? Moni tuskailee elämänmuutoksen aloittamisen parissa; mistä lähteä liikkeelle? Ruoka, liikunta, lepo… Mistä pitää aloittaa? Aloitetaan juuri niistä:

Säännöllinen ja ravintorikas ruokavalio

Moni sortuu arjessa ilta-ähkyilyyn, eli siihen, että päivällä ei syödä mitään ja illalla sitten senkin edestä. Säännöllinen ruokarytmi ja ravintorikkaat ruoat takaavat energisen olon ja virkeämmän mielen. Miksi sitten pitää syödä säännöllisesti? Eikö riitä, kun imaisee kertaheitolla päivän kalorit myöhäisellä lounaalla naamariin ja litkii koko päivän kahvia? Eipä taida riittää… Elimistö tarvitsee energiaa säännöllisinä annoksina toimiakseen oikein. Oikeaoppinen päivä starttaa kunnon aamiaisella ja jatkuu mahdollisen välipalan kautta lounaaseen. Iltapäivällä nautitaan välipalaa jonka avulla jaksaa päivälliseen asti ja iltapala päättää ruokapäivän. Mitä sitten on ravintorikas ruoka? Runsaasti kasviksia, juureksia ja hedelmiä, täysjyväviljatuotteita, puhdasta lihaa, kalaa, kanaa, ripaus maitotuotteita… Mitä värikkäämpi lautanen on, sen parempi. Juomalasissa komeilee, mitäs muuta, kuin vettä (tai maitoa). Veden merkitystä ei pidä unohtaa terveellisessä elämänmallissa: se avaa ovia niin painonpudotukseen, kuin yleiseen hyvinvointiin ja elimistön toimintaan.

Riittävästi liikuntaa

Liikunta on lääke, ja siksi sitä pitäisi tarjoilla jokaiselle kropalle riittävästi. Se ennalta-ehkäisee lukuisia sairauksia ja lieventää mahdollisia oireita. Burana-paketin sijaan olisi hyvä tarjoilla vähintään 2,5 h liikuntaa viikkoon monipuolisella kattauksella. Hyötyliikunnankaan merkitystä ei saisi unohtaa. Astianpesukoneen tyhjennyksestäkin voi tehdä kotijumpan ja vatsalihaksia voi treenata vaikka mopatessa!

Siinä missä liikunta toimii lääkkeenä, tuo se myös yleistä hyvää oloa ja energiaa elämään ja ihan sinne arkeen asti. Se on myös loistava tapa viettää aikaa hyvässä seurassa kavereiden, perheen tai työporukan kanssa.

elixia2

Levolla on merkitystä

Arki on nykyään enemmän tai vähemmän hektistä. Levon merkitys jää helposti kiireen jalkoihin. Siinä missä kroppa tarvitsee ruokaa ja liikuntaa, tarvitsee se myös lepoa. Moni kärsii tunnollisen työntekijän syndroomasta, eli kun loma vihdoin pitkän puurtamisen jälkeen koittaa, menee se kauan kaivattu lepo-aika sairastaessa. Levätä pitää osata siis myös arkena, että kroppa jaksaa.

Liian lujille viety kroppa ei myöskään pääse kehittymään. Tiukka arkirytmi, kova treenaaminen ja olematon lepo alkavat salakavalasti vaikuttaa päinvastaisesti jaksamiseen. Sanonta “Kunto kasvaa levossa” ei ole mikään vitsi.

Ihmisen keho on siitä viisas, että se tietää, mitä se tarvitsee. Ihmisen tehtäväksi jää vaan oppia kuuntelemaan sen viestejä. Päänsärky viestii monesti vain vedenkaipuusta. Pari isoa lasia vettä ilman Buranaa voi vaikuttaa tasan samalla tavalla, kuin lasillinen Buranan kanssa. Ahdistava, tuskainen ja väsynyt olo viestii puolestaan monesti liikunnan puutteesta: pienikin happilenkki voi tehdä ihmeitä! Voimaton yleisolemus ja jatkuva väsymys voi monesti puolestaan olla korjattavissa päiväunien sijaan ravintorikkaalla lounaalla. Sairastelukierre on monesti puolestaan viesti elämästä, jossa oman fyysisen hyvinvoinnin huolehtiminen on jäänyt työn jalkoihin. Hyvinvointi ei ole rakettitiedettä, se vaan vaatii oman kehon kuuntelua; se kyllä tietää mitä sinä tarvitset.

Voidaan hyvin
❤llä Jonna

Elixia Salmisaari esittäytyy Theronin lounasravintoloissa Porkkalankatu 22:ssa ja 24:ssä tammikuussa ma-ti 11.-12.1, ti 19.1 ja ma 25.1. Samalla voit osallistua arvontaan tai saada ilmaisen kehonkoostumusmittauksen. Tule tutustumaan kätevästi terveellisen lounaan yhteydessä!

Kirjoittajasta:
Pohjois-Karjalan kasvatti Jonna Kiiskinen toimii Personal Trainerina Elixia Salmisaaressa. Hän on käynyt Trainer Labin & Sats Elixian Personal Trainer koulutuksen. Hän on juoksun ja pyöräilyn intohimoinen harrastaja salin ohella. Uskoo vahvasti optimismin voimaan ja omissa ohjauksissaan vannoo henkisen ja fyysisen tasapainon nimeen.

By |2017-02-02T11:41:01+00:00January 8th, 2016|Health, Teemat, Terveys, Themes, Tips, Vinkit|0 Comments

About the Author:

Uusimmat postaukset

Kymmenen hyvää syytä tutustua Svartholman merilinnoitukseen

1. Helppous. Svartholman merilinnoitus ja Bistro Svartholm sijaitsevat Loviisan edustalla. Reittialus vie matkustajat Loviisan laivasillalta puolessa tunnissa saareen. Matkan aikana voi rentoutua ja katsella kauniita merimaisemia. Myös koirat ovat tervetulleita laivaan. Saaressa on vierasvenesatama, joten sinne pääsee toki myös omalla veneellä. 2. Kotimaista matkailua. Kotimaan matkailun suosio on kasvussa ja Svartholman linnoitus on mitä eksoottisin kohde.... Lue lisää →