Riveliniemen kärjessä kohoaa ylväänä kaksikerroksinen puuhuvila Villa Andania, jonka 100-vuotista historiaa juhlitaan tänä vuonna. Tunnelmallinen juhlatila on tutustumisen arvoinen. Jo matka Andaniaan Kallahdenniemen harjumaiseman halki on mielenkiintoinen sekä kulttuurihistoriallisesti että ainutlaatuisen luontonsa vuoksi.

Varhaisia asutuksia Kallahdenniemellä olivat torpat ja kalastajatuvat. Vuonna 1885 sinne kohosi ensimmäinen kesähuvila Källvik. Itä-Helsingin kaunis saaristoalue oli houkutteleva kohde kesäasukkaille, kun 1800-luvun loppupuoliskolla vaurastuva kaupunkilaisporvaristo suuntasi kansainvälisen tyylin mukaisesti viettämään vapaa-aikaa luonnon helmaan.

Villa Andania täyttää tänä vuonna 100 vuotta.

Tuolloin Vuosaaren alue kuului Helsingin maalaiskuntaan, ja höyrylaivaliikenteen kehittyessä kulkuyhteys Kallahdenniemelle helpottui. 1900-luvun alkupuoli oli vilkasta aikaa Kallahdenniemen kesähuviloiden rakentamisessa.

Villa Andania sijaitsee upealla paikalla aivan meren rannalla.

 

 

Vuonna 1919 kauppaneuvos Lauri Schroderus rakennutti suuren kaksikerroksisen kesähuvilan Riveliniemen kärkeen Talludden-nimiselle tontille. Huvilan suunnitteli hänen arkkitehtiveljensä Eino Schroderus. Huvilasta on käytetty tontin mukaisesti Talludden-nimeä, mutta nykyään rakennus tunnetaan Villa Andaniana. Nimi juontaa juurensa Andania-nimisestä höyrylaivasta.

Villa Andania on rakennustaiteellisilta arvoiltaan merkittävä. Pääsisäänkäynnin yhteydessä oleva terassi on muutettu Schroderuksen arkkitehtuuria kunnioittaen sisäkuistiksi, ja yläkertaan on tehty joitakin muutoksia. Muutoin se on säilynyt alkuperäisessä muodossaan. Tänä päivänä rakennus on keltainen, mutta alkuperäinen väri oli todennäköisesti punainen.

Nykyään huvilan omistaa Helsingin kaupungin kiinteistövirasto, ja 100-vuotiasta komeaa huvilaa isännöi ansiokkaasti Theron Group. Helsingin kaupungin merelliseen strategian mukaan Helsingin saaristosta tehdään entistäkin houkuttelevampi matkailukohde. Theron panostaa ravintola-alan yrittäjänä merellisen Helsingin tunnettavuuden edistämistä. Theronilla on useita ravintoloita ja juhlatiloja meren äärellä ja saaristossa. Villa Andania on itäisen Helsingin vetovoimainen merellinen kohde.

Villa Andaniassa järjestetään tilaisuuksia läpi vuoden. Pääpaino on kuitenkin kesätapahtumissa, kertoo Theronin myyntiedustaja Miia Helenius. Heleniuksen työpäivät kuluvat pääosin Villa Andaniassa. Helenius on onnekas, sillä harvalla on yhtä komeat työtilat. “Kun asiakkaat tulevat katsomaan juhlatiloja Villa Andaniaan, niin ensireaktio on ollut aina positiivinen”, naurahtaa Helenius.

Tunnelmalliseen puuhuvilaan mahtuu kesäkaudella noin 86 henkilöä, ja juhlatila jatkuu luontevasti ulos kauniille kallioiselle pihalle. Niemeä reunustaa molemmin puolin vaalea houkutteleva hiekkaranta ja korkea kaislikko. Lähes jokaisena kesäviikonloppuna Villa Andaniassa on tanssittu kesähäitä. “Sekä sisätiloista että ulkoa löytyy otollisia paikkoja hääkuvaukselle. Täällä on otettu todella hienoja hääkuvia”, kehuu Helenius. Villa Andania on upea kohde myös talven hääjuhliin. Talvella tilaan mahtuu noin 50 henkilöä.

Parhaillaan käynnissä on rapujuhlakausi, ja toki juhlatila kannattaa pitää mielessä myös pikkujouluja ajatellen. Jo ennen kesää myytiin ensimmäiset pikkujoulut. Helenius kertoo, että Andanian jännittävän tunnelman johdosta siellä pidetään mielellään teemajuhlia: “Tänne sopii hyvin syntymäpäivän tai yrityksen juhlan teemaksi 1920-luku tai salakapakkateema”.

Villa sopii myös teemajuhliin.

Rikkaan kulttuurihistoriansa lisäksi Kallahdenniemen alue on ainutlatuinen luontokohde. Kallahdenharju jatkuu vedenalaisena särkkänä merelle. Helsingin alueella epätyypillinen harjuniemi sekä niemen kärjen maannousemaniitty kuuluvat Euroopan unionin arvokkaiden luontokohteiden
Natura 2000 -verkostoon.

”Sijaintinsa puolesta Villa Andania on omiaan johtoryhmän kokouksille, joissa kaivataan rauhaa. Natura-alueen rauha suorastaan kutsuu vetäytymään”, toteaa Helenius. Yläkerrasta löytyy kolme kokouskäyttöön soveltuvaa huonetta.

Monipuolinen kaunis luonto antaa eväät onnistuneeseen firman kesäjuhlan tai työhyvinvointipäivän viettoon. Ulkoilun jälkeen hyvä ruoka maistuu kauniissa miljöössä. Tarjoilut tuodaan Villa Andaniaan Theronin keskuskeittiöstä, mutta kesällä pihalle kuumenee kesäkeittiön grilli.

Kesällä pihalla kuumenee kesäkeittiön grilli.

100-vuotisjuhlan kunniaksi Villa Andaniaan lanseerataan oma juhlamenu, joka sopii mainiosti erilaisiin tilaisuuksiin. Juhlamenusta ja Villa Andanian ainutlaatuisesta merellisestä tunnelmasta voi tulla nauttimaan myös vesiteitse. Kuten huvilakauden kukoistuksen aikakautena matkustajat tuodaan venelaiturille, josta matka jatkuu kohti korkealla kalliolla sijaitsevaa Villa Andaniaa, Riveliniemen maamerkkiä.

 

Kuvat: Asta Karell

Lähteet:
Torolf Lassenius, 1997: Elämää Vuosaaren Kallahdessa, Helsingin kaupunginmuseo.
Tommi Kärki: Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisuja 2005:7, Kallahdenniemi, osa 1: Maisema- ja kulttuurihistoriallinen selvitys ja virkistysalueiden yleissuunnitelma.lsingi
Leena Makkonen: Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisuja 2005:8, Kallahdenniemi, osa 2: Rakenusperinnön arvot.