14. Helmikuuta: Rakkautta on ilmassa ja vietämme ystävänpäivää.

Ystävänpäivää on Suomessa vietetty 1980-luvusta lähtien ja merkitty virallisesti kalenteriin vuodesta -96. Kansainvälisestä tavasta poiketen, mm. Suomessa juhlitaan ystävänpäivää oman rakkaan ja lemmityn lisäksi myös ystävien muistamisella.

Voit lahjoa toista suklaalla. Tosin hänen kaapissaan saattaa vielä lojua rasia tai pari joulun jäljiltä. Ja nurkan takana häämöttää jo seuraava suklaasesonki: Pääsiäinen.

Voit poiketa floristin kautta ja napata mukaasi ruusun tai kokonaisen kimpun. Klassikko. Tosin kuin historialliset harlekiinit antavat uskoa, Viktoriaanisella aikakaudella ei uskottu tunteiden avoimeen ilmaisemiseen. Naama peruslukemilla ja vaisuna, he saattoivat kuitenkin välittää viestejä keskenään kukkien avulla. Jokaisella kukalla oli oma viesti ja symboliikka. Myös värillä oli merkitystä, punaisen ruusun viestiessä rakkaudesta, keltaisen ruusun tarkoittaessa ystävien välistä kiintymyksestä. Muistakaamme kuitenkin tärkeän säännön: Kukkien luovuttaminen vastaanottajalle ylösalaisin kääntää myös niiden merkityksen päinvastaiseksi!

No jos vaikka sitten kermavaahtoa… Ei, kermavaahto kuuluu laskiaispullan väliin.

Pullasta puheen ollen, voit kääriä hihat ylös ja leipoa jotain makeaa, ehkä väriltään vaaleanpunaista tai jopa sydämenmuotoista. Ja jos käy niin kuin allekirjoittaneelle – sydän oikeassa paikassa mutta lopputulos oli yhtä koominen kuin kammottava – voi siitä ottaa kuvan ja lähettää rakkaalle tai kaverille. Saavatpahan syyn naurahtaa.

Sydän – tuo ystävänpäivän tärkein symboli – täynnä rakkautta ja ripaus rohkeutta, päätätkin valmistaa romanttisen illallisen. Pastaa lihapullilla kahdelle, yhdeltä lautaselta. Tai jokin ranskalainen herkku, koska pelkkä nimi kuulostaa romanttiselta. Jos lopputuloksena oli kuitenkin pieni katastrofi ja mahdollinen tulipalo keittiössä, voit aina tilata pizzan ja leikata sen sydämen muotoiseksi.

Ehkä paras tapa muistaa toista ystävänpäivänä on yhdessäolo. Suklaarasian sijaan yhteinen kahvitauko pienen konvehdin kera. Sydämenmuotoisen härpäkkeen sijan halaus. Arjen kiireen keskellä lounastaa kaveriporukalla. Kuohuviinipullon lahjoittamisen sijaan nautitaan lasillinen yhdessä. Jos minulta kysytään, tietenkin naposteltavan kera!

Kun kyseessä on allekirjoittanut ja ystävättären muodostama duo, meidän juhlapöydästämme löytyy juustotarjotin niin pienissä, kuin isoimmissakin kesteissä. Se on myös yllättävän helppo ja nopea koota kokoon. Oiva varasuunnitelma, jos sydämenmuotoiset herkkupullat eivät läpäisseet laatutarkastusta.

Tässä erä vinkkejä juustotarjottimen kokoamiseen:

– Tarjoa erilaisia koostumuksia ja makuja. Esimerkkinä pehmeän Camembertin vastapainoksi kiinteämpi Manchego, pitkään kypsytetyn Comtén rinnalle Roquefort sinihomejuustoa.

– Kokeile luoda kombinaatio juustoista eri maidoista (lehmän-, vuohen- ja lampaanmaidosta).

– Varmista että tarjolla on aina yksi tuttu ja turvallinen juustovaihtoehto.

Voit joskus koota juustolautasen yhden maidon juustoista (esim. kaikki juustot ovat vuohenmaidosta valmistettuja), tai vastaavasti lajitelman samantyyppisiä juustoja (esim. neljä eri sinihomejuustoa). Näin voit paremmin vertailla, miten eri kypsyttämismenetelmät vaikuttavat juuston makuun ja koostumukseen. Kokeilemalla eri vaihtoehtoja voit löytää se oma suosikki tietystä kategoriasta.

– Anna juustojen odottaa huonelämmössä n. tunnin ennen tarjoilua. Näin juuston todellinen maku tulee paremmin esille.

– Vältä maustettuja leipiä ja keksejä, esim. valkosipulipatonkia tai yrttimaustettuja keksejä. Näiden oma maku voi peittää juuston makuvivahteita. Sen sijaan leipiä, joissa on käytetty oliiveja, kuivattuja hedelmiä, marjoja tai saksanpähkinää, sopivat erittäin hyvin juustojen kanssa.

– Lisukkeiden ei aina tarvitse olla tuoretavaraa. Oliivit, artisokansydämet, hillot ja chutney ovat oivia lisukkeita juustoille.

– Älä tankkaa tarjotinta ääriään myöten täyteen. Joskus on parasta tarjota juustot voimakkaalla aromilla omalla lautasella ja leivät leipäkorissa.

– Käytä eri veistä eri juustoille. Jos kaiken leikkaa samalla veistellä, alkavat juustot maistumaan toinen toisiltaan.

Ole rohkea ja tee kuten haluat! Henkilökohtaisesti tahdon piparkakkuja sinihomejuuston kaveriksi, nauttia Briejuustot viikunahillolla ja seuraavana suupalana Manchegoa paahdetulla paprikalla.

Aina ei veny joka suuntaan. Yksi päivä on lyhyt aika ja välimatka ystäviin voi olla pitkä. Ystävänpäivä jos mikään päivä on parhain syy ottaa luurin käteen ja pirauttaa kaverille. Tai lähettää kortti, miksei jopa (rakkaus)kirje. Onhan ystävänpäivä maassamme toiseksi suosituin korttipäivä joulun jälkeen!

Ystävänpäivän kunniaksi, Theron Eat&Work ravintoloissa on tarjolla lounaan yhteydessä oman leipomon valmistamia ystävänpäivänleivoksia. Tervetuloa lounaalle! <3