Oli kyseessä sitten illallinen, lounas tai brunssi – kattaus on aina osana ruokailua. Ruokailijan elämys alkaa jo hänen astuessaan tilaan. Istumapaikat valitaan tai löydetään plaseerauksen mukaan, istuudutaan ja lautaslinnat asetetaan syliin tai kaulukseen. Lautasliina onkin tämän postauksen avainsana. Aterimet ja lasit vaihtelevat tarjoilujen mukaan, mutta lautasliina on ehdoton osa katettua pöytää. Kiireessä lautasliinan taittaa helposti kahtia, jotkut jopa asettavat sen taittamatta lautaselle kuin ”kuitupitoisen letun”. Theronilla sen sijaan on itsestäänselvyys, että katetussa ruokapöydässä servietti on taiteltu, oli kyseessä sitten intiimi pieni ruokaseurue tai monen sadan hengen pöytiin tarjoiltu gaala-illallinen.

Eräänä iltana kutsuin Theronilla työskentelevän Lillin oman ruokapöytäni ääreen. Illan agenda oli opettaa toinen toisellemme lautasliinojen taittamista. Samalla tulikin kuvattua miten askel askeleelta, taitto kerrallaan, voi lautasliinasta taittaa nopeasti ja helposti kattaukselle pisteen i:n päälle. Lilliä onkin takataskussaan seitsemän vuoden työkokemus tarjoilijana, mutta hän tunnusti monen taitteluvinkin jääneen muistiin ylä-asteen kotitaloustunneilta.

Lautasliinan valinta:
Lautasliinoja saa monessa eri koossa ja materiaaleissa. Oheisissa videoissa käytimme kuituliinaa ja sitä myös Lilli suosittelee – kuituliina säilyttää paremmin muotonsa taiteltuna paperiserviettiin verrattuna. Valitse väri teeman tai sesongin mukaan. Kankaista lautasliinaa suositaan ’hienommissa’ kattauksissa ja silloin puhtaus ja liinan silitys on ehdotonta.

Vinkki: Tätä mallia varten taita liina mahdollisimman hellästi, jotta se säilyttää ilmavamman ulkonäön ja pysyy paremmin pystyssä. Liinan selkäpuolta voikin taittaa hieman napakammin. Tämä muoto on erittäin näyttävä pitkässä pöydässä, kruunaten kattauksen kuin liput purjelaivassa.

 

Purje – toinen tapa

Vinkki: Tätä mallia varten taita liina mahdollisimman hellästi, jotta se säilyttää ilmavamman ulkonäön ja pysyy paremmin pystyssä. Liinan selkäpuolta voikin taittaa hieman napakammin. Tämä muoto on erittäin näyttävä pitkässä pöydässä, kruunaten kattauksen kuin liput purjelaivassa.

 

Vinkki: Lootuskukan ’puhkeamista’ voi säädellä. Mitä enemmän alapuolen kulmia vedetään ulospäin loppuvaiheessa, sen enemmän se puhkeaa kukkaan. Pyöreähkö lootuskukka on loistava ratkaisu esimerkiksi keittokulhoon.

Monessa ravintolassa aterimet ovat taiteltu lautasliinan sisään, pöytien uudelleen kattamisen nopeuttamiseksi, kuin myös varmistaen, ettei yksikään ruokailija jää lautasliinaa vaille. Myönnän itsekin kiireessä käärineeni aterimet lautasliinaan kuin kermatäytteen kääretorttuun. Tämä tapa jäi unholaan opittuani yllä olevan taittelumuodon. Taskuun voi myös lisätä yrttioksan tai kukan koristeeksi.

Svensk sammanfattning:
Vare det middag, lunch eller brunch så är dukningen en del av måltiden. Upplevelsen inför måltiden börjar redan när man stiger in i utrymmet. Alla väljer sin plats vid bordet, sätter sig ner och placerar servetten i sin famn eller i skjortkragen. Servett är nyckelordet denna gång. Jag bjöd min kollega Lilli hem till mig och vår agenda var att lära varandra olika sätt att vika servetter. Ovan hittar ni videon och instruktioner för att ta ge mera liv till den slappa servetten.