Lounasaika on juuri päättynyt Theron Cateringin Neilikkatien lounasravintolassa Tikkurilassa. Vaikka ravintolasalissa ei ole enää asiakkaita, on tunnelma työntäyteinen. Keittiöstä kantautuu kiireen ääniä, ja salin puolella linjastoa siistitään rivakasti lounaan jäljiltä. Yksi ravintolan työntekijöistä keskeyttää työnsä hetkeksi. Hän kättelee kohteliaasti ja esittelee itsensä. Hän on kesätyöntekijä, vantaalainen Jimi Koistinen.
Istuudumme pöydän ääreen, ja Koistinen kertoo kokemuksistaan ensimmäisessä kesätyöpaikassa. ”Ei ole lainkaan paha tapa aloittaa työntekoa nuorena”, toteaa 15-vuotias Koistinen topakasti heti alkuun.
Siinä hän on oikeassa. Työn kautta nuoret oppivat uusia taitoja, joista on hyötyä tulevaisuudessa. Ravintolatyössä korostuu yhteistyön tärkeys, sillä keittiössä töitä tehdään tiiviisti tiimissä. Neilikkatien ravintolassa työskentelee neljä henkilöä, ja Koistinen vakuuttaa, että kaikkien kanssa on todella mukavaa tehdä töitä.
Monien nuorten haaveena on kesätyö, mutta valitettavan usein haave jää toteutumatta, koska kesätyöpaikkoihin on paljon hakijoita. Koistisenkaan kaveripiirissä muilla ei ole kesätöitä. Virallisten työnhakukanavien lisäksi töitä kannattaa kysyä sukulaisilta ja tuttavilta. Tänä päivänä verkostoituminen on tärkeää työnhaussa, ja se pätee myös nuorten kohdalla.
Koistinen aloitti työnhaun varhain talvella. Hän lähetti kolme työhakemusta avoinna oleviin kesätyöpaikkoihin ja lisäksi tiedusteli kotona vanhemmiltaan, olisiko tuttavapiirissä tarvetta kesätyöntekijälle. Äidin tuttavan kannustamana Koistinen laittoi hakemuksen Theronille ja se kannatti, sillä töitä löytyi kahdeksi viikoksi.
”Työhaastattelu, työsopimus ja työtodistus ovat konkreettisia tapoja opettaa nuorta oman elämän ja urasuunnittelun koukeroihin”, toteaa Theronin operatiivinen johtaja Jarno Mäkisalo. ”Haluamme yrityksenä osoittaa, että olemme vastuuntuntoinen toimija palkkaamalla nuoria kesätöihin”.
Neilikkatien ravintolan sijainti on otollinen, sillä Koistinen kävelee töihin varttitunnissa. Työaika on kello 8.00─14.30. Kesätyöntekijän tehtäviä ovat keittiön avustavat työt, joihin ei vaadita ravintola-alan koulutusta. Jonkin verran työtehtävät vaihtelevat ruokalistan mukaan, mutta pääasiassa Koistisen päivittäiseen työnkuvaan kuuluu siivousta, pöytien pyyhkimistä, raasteiden valmistamista sekä tomaattien ja kurkkujen viipaloimista. Lounaan aikana hän täyttää tarvittaessa linjastoa.
Salivastaava Heidi Pääkkönen on tyytyväinen Koistisen työpanokseen. ”Jimistä on ollut paljon apua. Hänellä ei ole alan koulutusta, mutta siitä huolimatta työt sujuvat kaikin puolin hyvin”.
Koistiselle kesätyö on ollut positiivinen kokemus, vaikka ravintolatyö on hetkittäin raskasta. ”Olen pikkasen väsynyt, kun lähden kotiin. Mutta olen aina iloinen työpäivän jälkeen. On todella kiva tehdä töitä”. Hänen mukaansa työnteko on fyysisesti ja henkisesti raskaampaa kuin koulupäivät. Hän naurahtaa, että töissä ei tarvitse kuitenkaan stressata kokeista. ”Ja ehdottomasti parasta työssä on hyvät työkaverit”.
Teksti ja kuvat: Larissa Raudas