Pihlajanmarja, tuo tämän syksyn supermarja, on nostanut itsensä marjojen aateliin. Joten pakkohan sitä on testata.
Aloita marjasadon jalostaminen pukeutumalla oikein, koska asu ratkaisee. Aina. Esimerkiksi Kettukarkkipaita toimii. Ota selfie. Kettukarkki eli oudommin Pihlaja on muuten Fazerin vanhin makeinen, jota edelleen valmistetaan. Jo yksi karkki on nostalgiatrippi mummolaan. Ja sitten duuniin. Poimi marjat. Mehusta ne.
Pihlajanmarjojen kanssa kannattaa aina muistaa, että kun tuntuu, että sokeria meni liikaa, lisää sitä huolella lisää. Koska tämän kirjoittanut on aina ollut sitä mieltä, että marjamehut eivät kaipaa sokeria, sai se nauttia koko talven üperkitkerää pihlajanmarjamehua ihan keskenään, salaa itsekin irvistellen.
Meillä kasvaa luonnonvaraisena neljä pihlajalajia. Yleisin on koko maassa menestyvä kotipihlaja (Sorbus aucuparia). Kirpeysaste vaihtelee huomattavasti, kannattaa siis maistella poimiessa. Kaiken kaikkiaan lajeja on 100–200. (Tämä tarkka arvio on suoraan Wikipediasta.) Marjana tämä on todellista superfoodia.
Pari kliseetä
”Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista.”
Kettu ja pihlajanmarjat on Aisopoksen saduista tunnetuimpia. Kettu löysi pihlajapuun, ja halusi syödä marjoja, mutta marjat olivat liian korkealla. Jonkin aikaa yritettyään kettu tokasi: ”Ne ovat kuitenkin happamia”, ja lähti pettyneenä pois. Tarinan opetus on, että tapaamme haukkua ja vähätellä asioita, joita emme saavuta. Alkuperäisessä sadussa kettu tavoitteli viinimarjoja.
“Pihlaja ei jaksa kahta taakkaa.” Eli emme hiihdä tänäkään talvena. Tieteellisesti tätä ei ole todettu, mutta kyllä vanha kansa tietää.
Parit reseptit
Tältä tehokaksikolta – Johannalta ja Jesseltä – Sörnäistenkatu kakkosesta lähti lentämällä pihlajanmarjareseptejä. Heidän puolustuksekseen on heti sanottava, että koekokkaajana toimin minä, jos annosten ulkonäkö jättää arvaamisen varaa.
”Pihlajanmarja on nyt tyrni kakkonen, siinä missä käyttäisi normaalisti tyrniä, kannattaa nyt kokeilla pihlajaa”, sanoo Jesse Theron Cateringilta.
Johanna kehottaa jäädyttämään pihlajanmarjat, ensinnäkin ne paranevat ja mehustuvat paremmin pakkasen puremina: ”Toiseksi niistä saa upeita koristeita, kun jäätyneet marjat pyöräyttää tomusokerissa ja pakastaa hetkeksi uudestaan. Näin syntyy lumipihlajanmarjoja.”
Pihlajanmarjaparfait
”Tämä on Hotelli Marskin kuuluisa resepti”, kertoo Johanna.
- 20 munankeltuaista vatkattuna kovaksi vaahdoksi
- ½ l hyvin makeaa pihlajanmarja mehua kiehuvaksi kuumennettuna. Tämä yhdistettynä keltuaisiin kypsentää ne.
- Jäähdytä
- 1 l kermaa vaahdotettuna nostellaan edellisten sekaan
Pihlajanmarjasorbet
”Jalosta tätä valkosuklaa moussella ja ohuilla kekseillä” suosittelee Jesse.
- Valmista litra vahvaa mehua
- Paljon sokeria
- Vatkaa valkuaiset vaahdoksi (4)
- Hyydytä pakkasessa
- Sekoita välillä
Valkosuklaamousse
- 100 g valkosuklaata
- 200 g tuorejuustoa
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 valkuaista
- 4 rkl sokeria
Sulata suklaa. Vatkaa tuorejuuston joukkoon suklaa, sitruunamehu ja vaniljasokeri. Vatkaa valkuaiset sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi. Lisää varovasti nostellen joukkoon.
(Koska testiryhmä koostui lapsista, oli pakko lorauttaa vielä kinuskikastiketta joukkoon.)
Sorbusta odotellessa
Ystävieni blogista, Kivistössä, bongasin seuraavan humalluttavan drinkkireseptin:
Kettukarkkia lasissa
- 4 cl pihlajanmarjasiirappia*
- 4 cl giniä
- kuivaa omenasiideriä
- jäitä
Täytä pitkä lasi jäillä. Kaada jäiden päälle ensin gini ja sitten siirappi. Täytä lasi lopuksi omenasiiderillä ja koristele halutessasi pihlajanmarjoilla.
*Pihlajanmarjasiirappiin tarvitset 2 dl riivittyjä marjoja, 2 dl vettä ja 1 dl sokeria. Keitä miedolla lämmöllä kunnes marjat pehmenevät. Survo marjat rikki puunuijalla ja siivilöi siirappi toiseen kattilaan. Keitä halutessasi kasaan vielä muutamia minuutteja. Jäähdytä.
Jesse ehdotti myös pihlajanapueta
- 4 cl Napue-giniä
- 1 cl pihlajanmarja siirappia
- + Tonic
Koristeeksi rosmariinin oksa ja pihlajanmarjoja.
Ketun karkkipäivä
- 4 cl 43
- 1 cl pihlajanmarja siirappia
- Vanilijavaahtoa
Itse aion testata sorbusta.
Tuota jaloa pihlajanmarjaviiniä, jonka myynti lopetettiin vuonna 2010. Täytyy kyllä myöntää, etten ole koskaan maistanut sorbusta, joten odotukset ovat, no, avoimet.
Pihlajanmarjoja 5–7 kg
Rusinoita 750 g
Panimosokeria 6 kg
Kaikki pöhisemään ja odottelemaan. Tästä myöhemmin ehkä lisää.