Tapasin Theron Cateringin operatiivisen johtajan ja osakkaan Jarno Mäkisalon eräänä aurinkoisena alkukesän päivänä Theronin toimistolla Pitäjänmäessä. Kiireinen perheenisä hoitaa tarpeen mukaan milloin mitäkin työtehtäviä ja nauttii erityisesti asiakaspalvelusta. Lue lisää miehen ajatuksia työstään ja ravintola-alasta alla olevasta haastattelusta.
Hei Jarno! Kerro tähän alkuun työstäsi Theronilla.
Työhöni kuuluu paljon erilaisia päiviä, ja vaikka tittelini on operatiivinen johtaja, niin tosiasiahan on, että teen koko ajan kaikenlaista. Analysoin tuloksia, vastaan lounasravintoloiden toiminnasta, valvon asiakastyytyväisyyttä, kehitän toimintaamme, pyöritän henkilöstöhallintoa ja teen erilaisia toimistorutiineja, mitä tähän kaikkeen littyy. Lisäksi teen tarjoilijan ja keittiömestarin töitä ja autan kuljetuksissa.
Mitä sisältyy tyypilliseen työviikkoosi?
Tietenkin nuo edellä mainitut tehtävät ja lisäksi huolehdin muun muassa siitä, että kaikille catering-keikoille on tiedossa henkilökuntaa ja että keskuskeittiöllä on kuljettajille ajosuunnitelmat joka päivälle sekä kullekin keikalle astialistat. Lisäksi olen itse catering-keikoilla töissä ehkä keskimäärin neljänä iltana viikossa, ja vastuullani on näin kesäaikaan myös ravintolalaiva Aava.
Kauanko olet ollut Theronilla?
2007 alkaen, eli kohta kymmenen vuotta.
Kauanko olet kaiken kaikkiaan ollut ravintola-alalla?
Opiskelin ensin ravintolakokiksi, sen jälkeen ravintola-alan restonomiksi ja sitten vielä matkailualan restonomiksi. Eli yhdeksän vuotta meni koulussa, mutta tein samalla aina töitä. Periaatteessa olen ollut alalla koko ajan 18-vuotiaasta lähtien; eli nyt, kun tulee 40 täyteen, niin siitä tulee jo 22 vuotta.
Kerro, mistä erityisesti pidät työssäsi?
No, ehkä siitä, että päivät ovat vaihtelevia, ja tykkään olla asiakkaiden parissa. Koen olevani hyvä asiakaspalvelija. Siitä tulee hyvä mieli, kun asiakkailta tulee hyvää palautetta. Niin ja työkaverit ovat mukavia. Se on tärkeää myös oman hyvinvoinnin kannalta.
Entä minkä koet alassa haastavana?
Varmaankin tämän maailmalla vallitsevan markkinatilanteen, mikä nyt tällä hetkellä on myös Suomessa. Kun Suomen tilanne on heikko, niin se näkyy aina tällä meidän alallamme, ainakin näin osakkaan näkökulmasta. Se heijastuu niin nopeasti meidän toimintaamme ja sitten taas kun alkaa uusi nousu, niin tämä ala tulee vähän perässä. Se aiheuttaa haasteita siihen, miten tässä voi menestyä hyvin. Kilpailu on kovaa ja täytyy koko ajan olla huipulla tai yrittää pysyä siellä pärjätäkseen. Se on haastavaa.
Mikä on paras muistosi Theronilta?
En kyllä osaa sanoa mitään yhtä yksittäistä. Ehkä eniten olen tyytyväinen siihen, että olemme saaneet jo näin kauan tehdä tätä niin, että olemme pystyneet yrityksenä jatkamaan eteenpäin ja olemme menestyneet siihen nähden ihan hyvin. Ehkä se on paras muisto. Se, että homma toimii edelleen ja mennään eteenpäin.
Miten kuvailisit Theronia työpaikkana?
No, me yritämme ainakin ottaa kaikki työntekijät hyvin huomioon. Jos jollain on esimerkiksi henkilökohtaisia ongelmia, niin meille voi kyllä vapaasti tulla keskustelemaan asiasta. Aina autetaan, jos se vain suinkin on mahdollista. Meitä kuvaillaan perheyritykseksi ja kai se pitää paikkansa, että olemme tavallaan sitä yhtä suurta perhettä. Kyllä me varmasti myös vaadimme paljon ja kovalla tehokkuudella yritetään mennä eteenpäin, mutta vastaavasti yritetään olla ihmisille hyvä työnantaja. Ja sillä lailla, ettei kukaan kokisi tätä ”vain työpaikaksi” vaan, että kaikkien olisi hyvä tulla töihin ja kaikki kokisivat kuuluvansa tänne.
Mitä teet vapaa-ajallasi?
Pääsääntöisesti vietän aikaa perheeni kanssa. Mahdollisimman paljon olemme kesämökillä, sillä siellä riittää tekemistä niin paljon kuin vain jaksaa tehdä. Omiin harrastuksiin ei pienen pojan isänä ole tällä hetkellä aikaa.
Käytkö itse usein ravintoloissa syömässä?
Kävin ennen enemmän, nykyään vähän vähemmän. Sanotaanko, että jos ennen kävin joka viikko, niin nyt käyn ehkä kerran kuussa. Silloin, kun käyn, niin kokeilen mielelläni erilaisia ravintoloita ihan laidasta laitaan. En mielelläni halua mennä samaan paikkaan joka kerta.
Millaista ruokaa laitat kotona?
Laitan kaikkia mahdollisia perusruokia. Joskus tulee kokattua useamman ruokalajin illallasia. Arkena teen perusruokia, joita voi mielellään syödä vaikka kahtenakin päivänä, niin ei tarvitse välttämättä ihan joka päivä laittaa ruokaa. Mökillä sitten grillataan.
Haluatko sanoa vielä loppuun jotakin?
Kaikille ystäville ja asiakkaille hyvää kesää ja toivottavasti nähdään keikoilla!
English summary:
I met with Theron Catering’s chief operating officer and partner Jarno Mäkisalo at Theron’s head office in Pitäjänmäki on a lovely summer day. The busy father of a two-year-old takes care of all kinds of tasks from monitoring the degree of customer satisfaction and serving to human resource management – depending on what is needed most at the time. He particularly enjoys customer service as well as the company of his coworkers, which is why he has been in the restaurant business already for over two decades. What spare time he has, he tries to spend with his family, mostly at their summer cottage, where he likes doing barbeques as a contrast to the very simple meals he usually cooks at home.