Mitä tänään syötäisiin?
Tämä kysymys tulee monella vastaan useammankin kerran viikossa. Budjetti, ajan puute, kuin myös tutut ja turvalliset hankinnat lähikaupasta saavat helposti kangistumaan vanhaan samaan kaavaan.
Joillakin saattaa ruokahalu ehtyä, kun joka maanantai on lautasella tarjolla se sama perunamuusi ja lihapullat. Vaihtelu virkistää, mutta mistä saisi inspiraatiota?
Omassa tapauksessani haen inspiraatiota kotikeittiööni kolmesta lähteestä. Inspiraation lähteenä voivat olla esimerkiksi itse raaka-aineet. Viime syksynä hullaannuin avokadoon. Tänä vuonna taas olen ihastunut sitruunan hapokkuuteen ja väriin. Tämän kirkkaan keltaisen hedelmän inspiroimana lähdin etsimään netistä ja ruokakirjakokoelmastani reseptejä, joissa tämä uusi ihastukseni pääsisi oikeuksiinsa. Olen itse todennut hyvänä tapana hyödyntää raaka-aineissani sesonkituotteita. Silloin, kun esimerkiksi raparperia on runsaasti puutarhassamme (ja se on toreilla halvimmillaan), tahdon hyödyntää sitä omassa kotikeittiössäni. Silloin raaskii kokeilla yhtä sun toista, ja ehkä lopuksi löytää omaan makuun sopivan reseptin.
Kokeilumielestä puheen ollen: kun itse käyn ravintolassa, pyrin välttämään sen saman tutun pippuripihvin tilaamista. Sen sijaan poimin usein jotain erilaista. Miltä maistuu burgeri ankanlihalla? Sopiiko sahrami pariloidun lohen kanssa? Entäpä pastaa kesäkurpitsalla ja katkaravuilla sitrus-voikastikkeessa? Joskus tulee huti, joskus napakymppi. Mutta kun löydän omaan makumaailmaani sopivia herkkuja, tahdon tietenkin kokeilla niiden valmistamista ja nauttimista myös kotona!
Joskus löydän inspiraatiota omalta työpaikaltani. En ollut munakoison ystävä, ennen kun eräs keittiömestari sai minut ylipuhuttua maistamaan sitä hänen tyyliinsä valmistettuna. Olin myyty! Sen seurauksena kiusasin kyseistä keittiömestaria siihen asti, kunnes hän jakoi reseptinsä kanssani.
Theron Cateringin lounasravintoloissa on päivittäin vaihtuva tarjonta lämpimiä lounasruokia, keittolounaita ja tiistaista perjantaihin jälkiruokia. Lounaan lisäksi Theronin ahkera tiimi loihtii tarjoilut kymmeniin kokouksiin päivittäin ja suunnittelee ja toteuttaa menut jopa kahteentuhanteen cateringtilaisuuteen vuodessa. Nykäisin kollegoitani hihasta, kysellen heiltä mistä he löytävät inspiraation työhönsä.
Kari Huuhtanen loihtii joka viikko uudet lounaslistat ravintolaan osoitteessa Porkkalankatu 3. ”Joka listalle olisi kiva keksiä joku ihan uusi ruoka ja välillä se jopa onnistuukin.” Joskus Kari turvautuukin ruokiin, jotka ovat saaneet asiakkaiden suosionosoitukset, mutta niitäkin yritetään vääntää aika ajoin uuteen uskoon.
Karin apuvälineenä menujen loihdintaan toimivat netti, kuin myös alan julkaisut. Eikä hän ole ainoa hyödyntämässä tiedotusvälineiden välittämiä trendejä; ”Näitä
Suuri välimatka ei estänyt maailmalla reissaavaa kollegaa vastaamasta kyselyyni. ”Inspiraation lähteenä ovat olleet lukuisat matkat, jotka suurimmaksi osaksi ovat kohdistuneet Aasian maihin. Mukana on myös välimerellisiä makuja Italian ja Kreikan matkoilta,” kertoi parhaillaan maailmalla matkusteleva, ravintola Tähdestä tutuksi tullut kylmäkkömme Eini Virkki. ”Uusin tuleva ruokainspiraatio, jota aion sitten kokeilla Theronilla, on raakaruoka ja vegaaniruoka. Täällä missä parhaillaan olen, on ihan mahtavia orgaanisia vegemestoja, joista tällainenkin lihansyöjä on ihan innoissaan!”
Monelle keittiömestareille lähtökohtana ovat itse asiakkaat: Ravintola Lepuuttajassa vietetään melkein viikoittain Lempiruokapäivää, jolloin kansa on puhunut ja keittiö vastannut heidän toiveisiinsa. Tyytyväinen asiakas on myös Aki Järveläisen, Neilikkatien lounasravintolan keittiömestarin, prioriteetti;
“Minun suurimmat inspiraation lähteeni ovat rakkaus ruokaan, halu etsiä uusia asioita ja tyytyväinen asiakas. Haluan palvella asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla,” Aki kertoi minulle. “Asiakkaiden toiveita voidaan toteuttaa nopeasti. Esimerkiksi gluteenittomat pinaatti- ja porkkanaletut olivat meillä lounaslistalla heti seuraavalla viikolla, kun asiakkaat olivat niitä toivoneet.”
”Kun lähden suunnittelemaan menua, lähtökohtana ovat usein asiakkaan omat toiveet,” kertoi monen monta menua tapahtumiin suunnitellut ja mukana toteuttamassa ollut Tero Blom, mies Theron Cateringin takana. Joskus itse tapahtumapaikka vaikuttaa menun suunnitteluun. ”Ruuan tulisi sopia niin juhlan teemaan kuin tapahtumapaikkaankin. Esimerkiksi Villa Andanialla on oma ilmapiirinsä, luonnon keskellä ja meren äärellä. Tarjoilujen tulisi sopia tähän tunnelmaan taataksemme kokonaisvaltaisen ruokailukokemuksen.”
Svensk sammanfattning:
Vad skall vi äta idag? Denna fråga kan vi ställa oss flera gånger i veckan. Ombyte sägs vara gått för oss, men vart ifrån kan vi få inspiration till hemmaköket? Personligen inspireras jag av tre saker: Råvaror (just nu är jag otroligt sugen på citroner!) och innovativa kombinationer som jag har prövat på i olika restauranger och älskat. Dessutom hittar jag inspiration på min egen arbetsplats. Jag frågade mina kollegor i olika kök och restauranger, vad som inspirerar dem. Som svar fick jag att våra köksmästare följer trender via olika medier och ger dem sin egna personliga tvist, resor utomlands och även tillstängningens plats och atmosfär. Men viktigaste var själva kunden. T.ex. i restaurangen Lepuuttaja reserveras en hel dag nästan varje vecka, för att bjuda åt kunderna deras favoritmat som de själva har meddelat.