Kesällä nautitaan elämästä, levätään ja tietenkin herkutellaan. Kesän makuelämyksiin kuuluu grilliruoka, jäätelö, kotimaiset marjat ja kauden vihannekset, kuten varhaisperunat ja raparperi. Raparperi – joka tunnetaan suurista vihreistä lehdistään ja punaisista varsistaan – mielletään usein virheellisesti hedelmäksi happaman ja hedelmäisen makunsa takia. Raparperia käytetään paljon jälkiruoissa ja hyvällä reseptillä siitä saa kaiken luontaisen maun irti.

Kollasi

Nykyisen luottoreseptini raparperipiirakasta testasin ensimmäistä kertaa joitakin vuosia sitten. Muistan, kuinka avoimen ikkunan kautta asuntooni kantautui riemun ääniä taloyhtiön pihalta. Siellä kourallinen naapureita ja talonmies pystyttivät juhlateltan ja toivat lisäpöydät ja penkit varastosta. He valmistelivat pihan juhlakuntoon taloyhtiön jokavuotista kesäjuhlaa varten. Olin täysin unohtanut kestit! Koska kyseessä oli nyyttärit, kaikki toisivat jotain naposteltavaa, grillattavaa ja juotavaa mukanaan. Silloin minulle tuli kova kiire. Olisin voinut juosta lähikaupalle, mutta sainkin toisenlaisen idean. Olin samana päivänä käynyt Porvoon saaristossa ja tuonut kotiin erän raparperia, sekä käsinkirjoitetun reseptin pienellä lapulla.

Vajaassa tunnissa sain piirakan uunista ulos ja kuohuviinipullo kädessä yhdyin naapureiden seuraan juhlistamaan kaunista kesää. Piirakka meni kaupaksi, niin lapset kuin aikuisetkin nauttivat siitä. Tiesin silloin, että tähän reseptiin voin luottaa jatkossakin. Olenkin joka vuosi leiponut kesän sadosta erän piirakoita. Usein laitan myös yhden piirakan pakastimeen nauttiakseni kesän mausta synkän talvipäivän piristykseksi. Tänä vuonna joka toinen kesäpäivä on ollut sateinen, ja juuri tällaisena sateisena ja synkkänä päivänä päätin ryhtyä toimiin. Jos kesästä ei voi nauttia ulkona, voi siitä nauttia omassa keittiössä.

Rhubarb4

Kesäpäivän raparperipiirakka

Ainekset:

5-6 dl raparperia (tuoretta tai pakastetta)

125 g margariinia

1,5 dl sokeria

2 munaa

2 dl vehnäjauhoa

½ tl leivinjauhetta

Kanelia ja sokeria maustamiseen

Juoksevaa margariinia tai vuokaspraytä

Valmistus:

  1. Kuori uloin kerros raparperin varresta ja leikkaa varsi noin sentin paksuisiksi paloiksi. Jos käytät valmiiksi paloiteltua ja pakastettua raparperia, anna raparperin sulaa huoneenlämmössä.
  2. Sekoita margariini ja sokeri.
  3. Lisää munat ja sekoita seos mahdollisimman tasaiseksi.
  4. Lisää jauho ja leivinjauhe.
  5. Sivele vuoka margariinilla tai vuokrasprayllä. Suosin itse tämän piirakan valmistukseen kertakäyttöistä foliovuokaa.
  6. Levitä seos vuokaan nuolijalla tai lusikalla.
  7. Ripottele raparperi seoksen päälle tasaisesti, ja jätä noin 1 cm:n levyiset reunat.
  8. Ripottele päälle kanelia ja sokeria.
  9. Paista  50-60 minuuttia 170-asteisessa uunissa.

Nopea ja kätevä resepti sopii myös juhliin, jossa on suuri osallistujamäärä. Ja yhtä lailla kesäinen raparperipiirakka maistuu lounasravintolassa jälkiruokana. Kun valmistaa taikinaa suuremman annosmäärän, avuksi voi ottaa taikinakoneen. Theronin ammattikeittiöissä taikinakoneella valmistuu taikinat niin lounasbuffettiin kuin catering-tilaisuuksiin.

Vinkki:

– Jos käytät pakastettua raparperia (tai muita pakasteita), voit lisätä niihin ripauksen perunajauhoa. Tämä estää pakastetuotteiden vetistymistä.

– Raparperin kaveriksi sopii hyvin esim. vadelma, jota voi lisätä piirakkaan oman maun mukaan.

– Reseptin piirakkataikina sopii myös muihin piirakoihin, oli täyte sitten raparperi, omena tai marjat.

kollaasi2

Svensk sammanfattning:

På sommaren njuter man, tar det lugnt och äter man gott. Grillad mat, glass och inhemska bär hör till sommaren. Dessutom säsongens körd: Nypotatis och rabarber. Rabarber är en grönsak som används ofta i söta rätter och efterrätter, t.ex. pajer. Ovan kan ni läsa mitt recept på en enkel rabarberpaj, perfekt för att njuta av sommaren även om vädret inte har varit det bästa i år vad gäller solsken och värme.

Pääkuva: Shutterstock