¡Hola amigos!

Sitoumus ruokailijoihin, alan ammattitaito ja erittäin hyvän, ellei täydellisen ruuan valmistaminen ovat Theron Cateringin arvoja. Meksikolaiset kuvaavat näitä taitoja yhdellä sanalla: ”sazón”, joka tarkoittaa ”mauste”. Meksikolainen ruokakulttuuri on niin vahvasti sidottu symbolismiin ja juhlapyhiin, että UNESCO lisäsi tämän ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2010. Nykyään Meksikolaista ruokakulttuuria voi sanoa fuusioksi, jossa yhdistyy mesoamerikkaliset juuret ja perinteet ennen asteekkivaltakunnan valloitusta, kuten myös sen jälkeiset eurooppalaiset (etenkin espanjalaiset) vaikutteet ja tuulahdukset.

Periteisesti nuori tyttö oli valmis avioliittoon, kun hän oppi ruuanlaiton salaisuudet. Ruuanlaitto ja ruokailu ovatkin keskeinen osa meksikolaista perhearkea. Kun koitti juhla-aika, saatettiin kutsua paikalle jopa sadoittain vieraita – niin sukulaisia kuin naapureita – ja kaikki vieraat pitää tietenkin ruokkia juhlallisesti juhlan teeman mukaisesti. Tähän tarvitaan tietenkin useampi kotikokki.

Asteekkien suosimat raaka-aineet, joita näemme tänäkin päivänä perinteisessä meksikolaisessa ruuassa, ovat mm. maissi, chilit ja suklaa. Se oikein tumma, kieltä hyväilevä suklaa, joka voi maitosuklaaseen tottuneelle herkkusuulle osoittautua liian kitkeräksi.
Tumma suklaa sopii hyvin minulle, koska sain aikoinani yliannostuksen sokeria työskennellessäni makeisten myyjänä. Siksipä eräänä viikonloppuna päätin testata kotikokin taitojani valmistamalla jälkiruokaa Meksikon makumaailman inspiroimana: chili-suklaamoussea.

Ainekset – 4 annosta
n. 100 g Maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa
75 g tummaa suklaata
1 mieto tuore chili

Valmistusohje:
– Poista chilistä siemenet ja hienonna mahdollisimman hienoksi.
– Sekoita tuorejuustoon sokerit ja chili.
– Paloittele suklaa ja sulata mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.
– Sekoita suklaa tuorejuustoseokseen.
– Vaahdota kerma.
– Lisää nostelemalla vaahdotettu kerma seokseen, jolloin mousse pysyy kuohkeana.
– Tarjoile jälkiruokakulhoissa tai sopivassa lasissa.

Chili-suklaamousse

Vinkki 1: Tahdotko pientä suklaapotkua mousseen? Jätä n. 1/3 suklaasta sivuun. Rouhi suklaa ja lisää se loppuvaiheessa seokseen.

Vinkki 2: Korsiteeksi voit laittaa kermavaahtoa (vaahdota hieman enemmän kuin ohjeessa ja laita osa sivuun koristelua varten). Moussen lisukkeeksi tai korsiteeksi sopii mm. tuore minttu tai ananas.

Vinkki 3: Chilin aiheuttama polte ja kirvely johtuvat sen sisältämästä kemikaalisesta yhdisteestä kapsaisiinista. Kapsaisiini on rasvaliukoinen, joten chilin aiheuttamaa poltetta voi lievittää esim. rasvapitoisella maidolla. Muista aina pestä kädet huolellisesti käsiteltyäsi chiliä. Voit myös varmuuden vuoksi hieroa käsiisi ruokaöljyä, joka liuottaa pirullisen kapsaisiinin.

¡Buen provecho!

Svensk sammanfattning:
Theron Catering sätter värde på plikt mot kunden, yrkeskunskap och att bereda god, om inte perfekt mat. Mexikanerna beskriver dessa färdigheter med ett ord: ”sazón”, som betyder ”krydda”. Matlagning är en värdefull färdighet i den Mexikanska kulturen, där mat och att äta förknippas starkt med familjevärden, festligheter och helgar. Enligt tradition var en ung tös beredd att gifta sig, när hon hade lärt sig matlagningens hemligheter. Ovan kan ni läsa receptet och se en video, när denna egnahems kock tillredde chokladmousse med chili.

Vecka 9 firas Mexikanska temadagar i Theron Caterings lunchrestauranger 2.-3.3.2016.