Kesäloman piristyksiä ovat mukavat kyläilyt – varsinkin, kun työskentelee ravintola-alalla.
Tällä kertaa kylään olivat tulossa omat vanhemmat ja kummipoika. 14-vuotias kummipoika noudattaa gluteenitonta ruoka-ainevaliota, joten tarjottava piti miettiä hiukan erilailla kuin normaalisti. Koska pidän puolisoani mestarileipojana, niin valinta oli lopulta helppo: mansikkakakku.
Kävin hakemassa tuoreet kotimaiset mansikat torilta, muut ainesosat kaapista löytyivätkin. Halusin kakkuun paljon mansikkaa ja kermaa, kuohkean pohjan ja raikkaan kesäisen maun. Kakun valmistus oli hauskaa, mutta jokainen osa-alue vei tietysti oman aikansa ja olihan kakku vielä ennen kuorrutusta yön yli mehevöitymässä jääkaapissa.
Kakkupohja:
4 kanamunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Laita uuni kuumenemaan 225 °C:seen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään muut ainekset, ja siivilöi ne vähän kerrallaan munasokerivaahtoon kaapimella sekoittaen. Paista pohjaa uunipellillä leivinpaperin päällä noin 6─8 minuuttia uunin keskitasolla. Kumoa valmis kakkupohja sokeroidulle leivinpaperille välittömästi ja anna jäähtyä.
Täyte:
1 dl mansikkahilloa
1 l mansikoita
1 iso banaani
2 dl kuohukermaa
1 dl kreikkalaista jugurttia
ripaus vaniljasokeria
Kostutus:
2 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
Sekoita 4 dl soseutettuja mansikoita mansikkahillon kanssa, ja viipaloi loput mansikat ja banaani. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, ja sekoita joukkoon jogurtti sekä vaniljasokeri.
Leikkaa pohja kolmeen osaan, ja laita alimmainen levy kakkuvadille. Käytä pohjalevyn kostuttamiseen hiukan alle kolmasosa vaniljamaidosta. Levitä levyn päälle hillo-mansikkaseos ja puolet kermajogurtista. Aseta toinen kakkulevy seoksen päälle, ja käytä kostutukseen noin puolet vaniljamaidosta. Asettele mansikka- ja banaaniviipaleet levylle. Levitä loput kerma-jogurttiseoksesta pinnalle. Laita viimeinen kakkulevy paikoilleen, ja kostuta se jäljellä olevalla vaniljamaidolla. Kääri kakku tarjottimineen voipaperiin ja laita yöksi jääkaappiin mehevöitymään.
Koristelu:
4 dl kuohukermaa
n. 1 l mansikoita
Koristele kakku juuri ennen tarjoilua.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Siisti terävällä veitsellä kakun reunat ennen kuorruttamista. (Tässä kohtaa kannattaa keittää kahvit ja syödä ylimääräiset reunarippeet.)
Levitä puolet kermavaahdosta veitsellä tai nuolijalla kakun päälle ja sivuille. Asettele mansikat kakun päälle noin 2 cm:n päähän reunoista ja pursota loput kermavaahdosta reunoille ja kulmiin.
Hyviä ja maukkaita mansikkakakkuhetkiä!