Jälleen kerran on se aika vuodesta, kun ihmetellään: Mihin se lakki on varastoitu? Laatikoiden pohjalta kaivetaan viime vuodesta ylijääneet serpentiinipötköjen puolikkaat ja niin lapset kuin aikuisetkin bongaavat ja ihailevat monen muotoisia ja värisiä ilmapalloja. Näitä heliumtäytteisiä elukoita näkee usein rykelmissä toreilla, puistoissa ja muilla kohtaamispaikoilla hymysuisen juhlatuulella olevan seuralaisen taluttamina.

Toisin kuin juhannuksena ja jouluna, vappu houkuttelee juhlakansan kaduille ja puistoihin – säällä kuin säällä! Juhlariemu, hymy ja nauru tarttuvat ihmisestä toiseen. Yksi jos toinenkin pullo korkataan poksahduksella ja kuplivaa kaadetaan tovereillekin. Lasien kilinä sointuu loistavasti hurraahuutojen ja trumpettien sinfoniaan. Vappuna kaikki aistit nauttivat ja juhlallisuuden kruunaavat tämän juhlapyhän herkut!

vappu1

Kaikilla meillä on omat mielipiteemme siitä, mitä vapun juhlapöytään tai piknik-koriin kuuluu. Kuplivaa vai simaa? Tippaleipiä vai munkkeja? Allekirjoittanut nautti eräänä vuonna lääketieteen opiskelijoiden itse valmistamaa Limoncelloa (tai ainakin sitä he yrittivät valmistaa) ja hätäpäissään valmistettua kaikki-mitä-kaapista-löytyy pastasalaattia kera sipsien. Varttuneemmalla iällä sitä on taas mieltynyt perinteisiin klassikoihin. Kun vielä itse valmistaa, herkut saavat sen pienen sydäntä lämmittävän lisämausteen. Tänä vuonna tuli vietyä kotiin Theronin perinteistä Wappusimaa, jota olikin hyvä lipittää kotikokin valmistaessa itse muut juhlaherkut.

 

vappu2

Näppärät Pikkumunkit

Ainekset (n. 15 kpl):
3,5 dl vehnäjauhoa
1,5 tl leivinjauhetta
1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1,5 dl maitoa
1 muna
3 rkl juoksevaa margariinia tai rypsiöljyvalmistetta
Paistorasvaa omaan makuun (auringonkukkaöljyä, rypsiöljyä tai vaikka kookosrasvaa)
Lisäksi sokeria, jossa munkit kieritetään lopuksi

Valmistus
1. Laita rasva kuumenemaan paksupohjaiseen teräskattilaan tai valurautapataan.
Vinkki: Turvallisuus on kaikkein tärkeintä! Pidä kattilan/padan kansi lähellä hellaa. Kannella voi tukahduttaa mahdollisen rasvapalon kattilassa. Muista myös että pisarakin vettä kuumaan rasvaan voi roiskua ikävästi!
2. Sekoita keskenään kuivat ainekset kulhossa. Lisää maito, muna ja juokseva rasva. Sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi.
3. Paistorasvan kuumuutta voi testata tiputtamalla pari pisaraa munkkiseosta rasvaan. Jos pisarat ruskistuvat noin minuutissa, on paistorasva sopivan kuumaa.
4. Nosta lusikalla seoksesta nokareita paistorasvaan ja paista tasaisen ruskeiksi. Muista käännellä munkkeja!
5. Nosta munkit rasvasta talouspaperin peittämälle lautaselle lepäämään hetkeksi, jolloin talouspaperi imee itseensä ylimääräisen rasvan, ennen kun ne kieritetään sokerissa.
Vinkki: Voit myös laittaa munkit ja sokeria pussiin, sulkea pussin ja ravistella.
Muista: Käytettyä öljyä ei saa missään tapauksessa kaataa viemäriin! Kaada hieman jäähtynyt rasva muoviastiaan ja suljettuna sekajätteeseen tai jo hyytynyt kylmä rasva biojäteastiaan.

Hauskaa vappua!

OYIV0480

Svensk sammanfattning:
Igen är det den tiden av året då man undrar: Var är mössan? Vappen (Valborg) får folk ut på gatorna oberoende av vädret. Glädje, leende och skratt smittas från en person till den andra. Vi alla har vår egen åsikt om vad som hör till festbordet och picknick korgen. Mjöd eller skumvin? Struva eller munkar? Själv har jag över åren än en gång blivit förälskad i traditionella festrätter. Ovan hittar ni ett snabbt och behändigt recept på små munkar med tips på vad gäller säkerhet och sockriga fingrar.

Glada vappen!